Ratzeburg
Domkirkeby med søkig
Ratzeburg ligger smukt klemt inde mellem den store Ratzeburger See og den lidt mindre Küchensee.
Domkirken er den altdominerende bygning i byen med sin velbevarede klostergård, men der er også værd at kigge ind i den smukke barokkirke St. Petri, der er opført som en salskirke med ét stort kirkerum.
Tæt ved domkirken ligger barokslottet, “Herrenhaus der Herzöge von Mecklenburg”. Bygningen vidner om, at Ratzeburg tidligere tilhørte hertugdømmet Mecklenburg-Strelitz.
Tag en sejltur eller en dukkert
Hvis vejret er til det, så kan det også varmt anbefales at kigge nærmere på byens søer. Ikke langt fra centrum ligger en lille badestrand med tilhørende badebro og strandbar, der på en varm sommerdag tiltrækker mange lokale.
Derudover kan du også opleve søerne på nærmeste hold ombord på en af turbådene.
Læs mere:
Domkirken
Ratzeburger Dom er grundlagt i 1154 af fyrsten Heinrich der Löwe og opført i romansk stil. Det er en af de største teglstenskirker i Nordtyskland, og kirkens tårn er synlig på lang afstand. Domkirken var omdrejningspunktet i Bispedømmet Ratzeburg frem til 1648.
Udover at besøge selve kirken kan du også gå en tur rundt i den tilhørende klostergang, som er meget velbevaret og stemningsfuld.
Fyrsternes residens
Tæt ved domkirken ligger den barokke herregård “Herrenhaus der Herzöge von Mecklenburg”, som er opført i 1764 til hertug Adolf Friedrich IV (som faktisk aldrig besøgte stedet).
Bygningen vidner om, at Ratzeburg fra 1648 – 1918 blev tildelt hertugdømmet Mecklenburg (senere Mecklenburg-Strelitz) som en del af fredsforhandlingerne ved den Westfalske Fred. Fyrstendømmet Ratzeburg var en slags plaster på såret for hertugdømmet, som i samme omgang mistede store landområder til Sverige.
Senere blev hertugdømmet Mecklenburg delt i to, og Ratzeburg kom til at høre under det nyoprettede hertugdømme Mecklenburg-Strelitz frem til 1918, selvom byen faktisk befandt sig flere hundrede kilometer fra resten af hertugdømmets besiddelser.
Bade- eller sejlture ved Ratzeburg
Ratzeburgs gamle centrum ligger på en brofast ø i den store sø Ratzeburger See. Knap en kilometer fra centrum ligger en lille strand med badebro, hvor kan man dyppe kroppen eller tæerne.
Du kan også komme ud at sejle på søen med Schiffahrt Ratzeburg.
Ernst Barlach i Ratzeburg
Kunstneren Ernst Barlach har en særlig tilknytning til Ratzeburg. Han boede i byen i en årrække som barn indtil faderens død. I dag er Ernst Barlachs barndomshjem omdannet til museum. Du kan også se Barlach-værket “Bettler an Krücken” på muren i domkirkens klostergård.
Saltruten
I gamle dage blev tonsvis af salt sejlet op ad floderne til Lübeck. I dag er den gamle saltvej blevet til en rekreativ rute, der især er et hit blandt cyklister.
Læs mere om turen hos Schleswig-Holstein Tourismis.
Lauenburg
25 kilometer nordpå ligger den velbevarede bindingsværksby Lauenburg. Læs mere om Lauenburg.
Lübeck
23 kilometer nord for Ratzeburg ligger den prægtige hansestad, Lübeck, der byder på et væld af velbevarede gavlhuse og gotiske kirker.
Lüneburg
Fortidens storhed er til stede overalt i Lüneburg, der ligger 75 kilometer syd for Ratzeburg. De enorme teglstenskirker giver kirkerne i Lübeck kamp til stregen, og det samme gør de mange velbevarede stenhuse.
Mölln
Hyggelig mindre by på saltruten, der ligger smukt placeret på en halvø omgivet af skove og søer – kun 12 kilometer syd for Ratzeburg.
Hamburg
Tysklands andenstørste by behøver næppe nogen videre introduktion. Hamburg ligger små 60 kilometer vest for Ratzeburg.
Spisesteder
Ratzeburg har ikke uanede muligheder at vælge imellem, når det komme til spisesteder.
Se spisesteder hos Tripadvisor.
Overnatning
Der er en håndfuld overnatningssteder i Ratzeburg. Derudover kan du overveje at placere overnatningen i Lübeck, hvor der er masser af sengeplads.
(Annonce)
Billeder fra Ratzeburg
Billeder fra Ratzeburg
Kort over Ratzeburg
Kort over Ratzeburg
(Annonce)