Königslutter am Elm

Øl, kalk og grønt i den gamle kejserby

Königslutter am Elm ligger smukt ved bakkekammen Elm, som er en del af naturparken Elm-Lappwald. Lige her i de grønne omgivelser grundlagde den tysk-romerske kejser, Lothar 3., et benediktinerkloster med tilhørende kirke.

I dag står den smukke romanske kirke tilbage som et smukt, historisk vidnesbyrd om fortidens storhed i Königslutter. Kirken troner på en lille bakke omgivet af grønt i form af den tilbageværende klosterhave og mange store, gamle træer. Det ældste træ er et 900 år gammelt lindetræ – et af Tysklands ældste.

To byer og 73 bryggerier

Königslutter am Elm udviklede sig i første omgang omkring klosteret og kirken, men i de kommende århundreder opstod der så småt en parallel bebyggelse ved foden af bakkerne.

Livet i den øvre by, Oberlutter, handlede om kirke og pilgrimsfærd, imens den nedre bydel havde mere jordnære funktioner som et vigtigt stop på handelsvejen mellem Braunschweig og Magdeburg. Der lå for eksempel hele 73 bryggerier i byen i middelalderen!

Det mest kendte af byens bryggerier er Duckstein, som allerede i 1700-tallet var en stor eksportsucces. I dag bliver øllet dog ikke længere brygget i Königslutter, men byen mindes dog alligevel det populære bryg med en årlig Duckstein-festival hver sommer.

Kalkholdig midtby

”Duckstein” betyder i øvrigt kalksten på tysk, og det er ikke helt tilfældigt, at byens mest populære bryggeri tog dette navn. Der er nemlig store forekomster af kalksten i området omkring Königslutter am Elm, og de hvide kalksten er i stor stil blevet brugt i det lokale byggeri.

Det kan du se med det blotte øje, når du bevæger dig igennem dem hyggelige, lille by. For eksempel er en del af den gamle bymur bevaret rundt omkring den gamle bydel, ligesom underetagerne i nogle af byens bindingsværkshuse er opført i kalksten.

Læs mere:

Kaiserdom

Det romanske kirkebyggeri, som i dag går under navnet ”Kaiserdom”, er uden tvivl den største enkeltstående seværdighed i Königslutter am Elm. Kirken er opført af den lokale kalksten og bygget som en del af det benediktinerkloster, den tysk-romerske kejser, Lothar 3. lod opføre i 1135 (blandt andet for at have et ordentligt sted at blive begravet).

Kirken regnes for et lille mesterværk inden for romansk kirkekunst, og det farverige indre er en fryd for øjet. Udenfor er det især værd at lægge mærke til den fine løveportal ved hovedindgangen og den fantasifulde jagtfrise på kirkens apsis.

Kejser Lothar 3. nåede ikke selv at se det færdige resultat, men han og familien ligger begravet i kirken.

Bydelen Oberlutter

Kaiserdom er opført på det højeste punkt i byen. Rundt om kirken er der opstået en lille by i byen med toppede brosten, en lille park og store bindingsværkshuse. Gå for eksempel en tur ned ad den stemningsfulde Stiftsgasse eller gå på baggårdsopdagelse i gyden Schneidegasse.

Bag kirken ligger også et stort psykiatrisk hospital i bygninger fra 1865.

To museer i samme hus

Lige over for domkirken holder hele to museer til i samme bygning. Det drejer sig om Museum Mechanischer Musikistrumente, som fremviser over 250 forskellige mekaniske musikinstrumenter fra fortiden samt Dom- und Steinmetzmuseum, som fortæller om kirkens og det lokale stenhuggeris historie.

Kaiser Lothar-træet

Især i bydelen Oberlutter er naturen rykket helt ind i bymidten. Her er flere store træer og parker. Lige bag kirken står et af Tysklands ældste lindetræer, nemlig Kaiser Lothar-Linde. Træet vurderes til at være omkring 900 år gammelt, og det er derfor højst sandsynligt plantet lige før eller i forbindelse med opførelsen af domkirken i 1135.

Det enorme træ er 23 meter højt og har en stamme, der er over 12 meter i diameter.

Den nedre bydel

Selvom domkirken og den tilhørende bydel Oberlutter ligger adskilt fra resten af den gamle by, så bør du ikke snyde dig selv for at kigge ned i midtbyen også. Her ligger der en del velbevarede huse i gaderne Markstrasse, Neue Strasse og Kattrepeln. Sidstnævnte gade fungerede sammen med gaden Wallstrasse i gamle dage som grænse mellem de to bydele.

Kig også forbi markedspladsen, hvor du kan se flere historiske huse. Blandt andet byens rådhus og et orangekalket palæ, hvor homøopatiens grundlægger, Samuel Hahnemann, en overgang havde praksis.

Bykirken

Lige bag byens markedsplads ligger bykirken St. Sebastian und Fabian. Kirken er opført i 1100-tallet, og blandt andet det rustikke kirketårn stammer fra den tid.

Duckstein-øl

Duckstein øl

Byens mest kendte bryggeri er Duckstein. Bryggeriet hentede sit vand fra den nærliggende Lutter-kilde, og det søde bryg skulle efter sigende have haft helbredende egenskaber.
Duckstein blev i 1700-tallet en stor eksportsucces rundt i hele det tyske rige og endda helt til Nederlandene. Blandt andet skulle den prøjsiske konge, Friedrich Wilhelm 1., have været en stor fan.

Det nuværende øl har nok ikke så meget at gøre med datidens ”helsedrik”, som skulle have haft en gul nuance. Nutidens Duckstein-øl er nemlig rødblond i farven, og vandet kommer ikke længere fra Lutter-kilden, da bryggeriet er flyttet fra byen. Men det smager godt!

Byens borgere har tilsyneladende tilgivet, at det kendte ølmærke har forladt byen. I hvert fald hænger der tydelige ”Duckstein”-skilte ved mange af byens spise- og drikkesteder, og hver sommer hylder byen sin rødblonde øl med en sommerfest.

Naturoplevelser

Königslutter am Elm ligger i naturparken Elm-Lappwald. Derfor kan det anbefales at kigge nærmere på de grønne omgivelser, hvis tiden er til det. Der er lavet flere vandre- og cykelruter i området, så du i alt har cirka 600 kilometers vandre- og cykelsti at fornøje dig på.
Læs mere på Elm-Lappwald.de.

Braunschweig

Denne historiske hovedstadsby ligger 25 kilometer vestpå. Læs mere om Braunschweig.

 

Gifhorn

45 kilometer sydpå ligger møllebyen Gifhorn. Her kan du blandt andet opleve 13 historiske møller i originalstørrelse på byens møllemuseum. Læs mere om Gifhorn.

 

Goslar

Den gamle mineby Goslar er en utrolig velbevaret by 65 kilometer sydvest for Königslutter am Elm. Læs mere om Goslar.

 

Hannover

Hannover ligger 85 kilometer vestpå og byder på moderne kunst og storbystemning. Læs mere om Hannover.

 

Harzen

Cirka 60 kilometer syd for Königslutter ligger der populære naturområde Harzen  med skovklædte bakker og smukke dale. Læs mere om Harzen.

 

Helmstedt

20 kilometer vestpå ligger den hyggelige by, Helmstedt. Lige uden for byen kan du se den største tidligere grænseovergang mellem Øst- og Vesttyskland. Læs mere om Helmstedt.

 

Hildesheim

Hildesheim ligger godt 70 vestpå og byder på verdensarvs-kirker og  “verdens smukkeste markedsplads” ifølge den tyske filosof Wilhelm von Humboldt. Læs mere om Hildesheim.

 

Osterwieck

40 kilometer sydpå ligger Osterwieck, der byder på over 400 historiske bindingsværkshuse i den velbevarede bymidte. Læs mere om Osterwieck.

 

Wernigerode

80 kilometer sydpå ligger byen Wernigerode. En helstøbt bindingsværksby med 1400-talsrådhuset som mønstereksemplet med tårne og krummelurer. Læs mere om Wernigerode.

Spisesteder

Med omkring 16000 indbyggere er Königslutter en ret lille by, og derfor  vrimler det ikke med spisesteder. Der findes dog lidt forskellige muligheder rundt omkring i byen. Og selvom bryggeriet Duckstein ikke længere ligger i byen, så må du ikke snyde dig selv for at smage på det rødblonde bryg. Find en restaurant hos Tripadvisor.

Overnatning

Königslutter er en god base, hvis du vil på opdagelse i det smukke naturområde Elm-Lappwald. Der er flere overnatningsmuligheder i byen. Se mere hos Booking.com.

(Annonce)

Billeder fra Königslutter am Elm

Billeder fra Königslutter am Elm

(Annonce)

Kort over Königslutter am Elm

Kort over Königslutter am Elm

(Annonce)

Byer i nærheden

Braunschweig

Historisk hovedstad med prægtige pladser

Gifhorn

Møller og russiske aftryk i Niedersachsen

Helmstedt

Historisk by ved tidligere grænseovergang mellem øst og vest.

Wernigerode

Wernigerode

Klassisk bindingsværksidyl a la Harzen

Oplev Tyskland