Bad Bederkesa
Hyggeligt pitstop midt i det flade Geestland
Bad Bederkesa står næppe ret højt på ret manges ønskeliste over tyske byer, man gerne vil besøge. Ja, det er måske endda de færreste, som nogensinde har hørt om byen før.
Det var i hvert fald sådan, vi havde det, da vi besøgte byen en sommerlig forårsdag i maj. Her var vi på vej fra færgelejet ved Wischhafen til Ostfriesland. Turen gik hen over det flade landbrugsland kaldet Geestland, og middagssulten begyndte at melde sig.
Et hurtigt kig på kortet viste, at Bad Bederkesa skulle ligge pænt ud til en sø, og der skulle være noget interessant at komme efter i byen i form af blandt andet en gammel borg. Derfor satte vi kursen mod den lille kurby.
Efter den tiltrængte optankning på en af byens restauranter blev det til en lille byrundtur i Bad Bederkesa.
En rigtig ridderborg
Bad Bederkesa er i dag først og fremmest kendt for sin rene luft og sine velgørende mudderbade, som har sikret byen sit ”Bad” foran Bederkesa. Det er et bevis på, at byen er en officiel tysk kurby.
Men derudover byder den gamle bydel også på en lille håndfuld seværdigheder – først og fremmest den store borg, Burg Bederkesa, som faktisk er en vaskeægte ridderborg, da den i mange år var hjemsted for riddere. I dag er borgen hjemsted for et arkæologisk museum og en restaurant.
Derudover er det værd at sætte kursen mod den store Bederkesaer See, som man kan vandre en god, lang tur omkring eller sejle på. Er du til gamle hollandske vindmøller, så står der også et fint eksemplar på en bakke i udkanten af byen.
Fakta om Bad Bederkesa
Indbyggere: 5.700
Delstat: Niedersachsen
Afstand fra Danmark (Padborg): 260 km
Togstation: Nej
Oplev: #Ridderborg, #Kurby, #Søpromenade
Mere om Bad Bederkesa
Burg Bederkesa
Den gamle ridderborg ligger tæt ved søen og har givet navn til byen. Borgen har rødder tilbage til 1100-tallet, hvor lokale ridder slog sig ned på stedet. I 1400-tallet blev den første del af den nuværende borg opført, og bygningen blev udvidet igen i 1500-tallet.
I dag kan du besøge et arkæologisk museum på borgen, eller du kan få et måltid mad i den tilhørende restaurant. Læs mere om borg og museum på museets hjemmeside.
Museumsjernbanen
En anden seværdighed i byen er museumsjernbanen. Banen forbinder Bad Bederkesa med havnebyen Bremerhaven. Læs mere på jernbanens hjemmeside.
Bremen
80 kilometer sydpå ligger storbyen Bremen. Her kan du blandt andet beundre den smukke rådhusplads, der er en del af verdensarven. Læs mere om Bremen.
Buxtehude
70 kilometer østpå ligger den tidligere hansestad Buxtehude. Byen har en fin, velbevaret gammel bydel, der er værd at gå på opdagelse i. Buxtehude er også kendt som en rigtig eventyrby, hvor mange tyske fortællinger har fundet sted. Blandt andet brødrene Grimms fortælling om haren og pindsvinet. Læs mere om Buxtehude.
Glückstadt
Denne sydslesvigske by ligger 60 østpå – på den anden side af floden Elben. (En lille bilfærge pendulerer frem og tilbage mellem Glückstadt og Wischhafen). Byen blev grundlagt af Christian 4. og byder på mange fine renæssancebygninger. Læs mere om Glückstadt.
Oldenburg
90 kilometer vestpå ligger Oldenburg, der blandt andet var på danske hænder i over 100 år. Den danske kongefamilie nedstammer i øvrigt fra det gamle grevskab Oldenburg. Læs mere.
Stade
Denne velbevarede tidligere hansestad ligger 50 kilometer østpå og byder på en velbevaret bymidte omkring havnen. Læs mere om Stade.
Bremerhaven
Bremerhaven ligger cirka 25 kilometer vestpå og udgør den anden halvdel af den tyske delstat Bremen. Byen blev grundlagt i 1827 og skulle fungere som en ny havn for Bremen, da byens oprindelige havn var truet at tilsanding.
Byen rimer stadig i høj grad på saltvand og søfart, og omdrejningspunktet i byen er det futuristiske bygningskompleks, der samlet set går under navnet Havenwelten. Her er der søfartsmuseum, zoologisk have med fokus på vandlevende pattedyr, udvandrermuseum, maritimt hotel, indkøbscenter og meget mere. De nye bygninger er omgivet af en række historiske skibe. Læs mere om Bremerhaven hos byens turistbureau.
Spisesteder
I forhold til, at byen kun har cirka 5000 indbyggere, er her ret mange spisesteder. Det skyldes uden tvivl de mange kurgæster, som hvert år besøger byen. Få et overblik over spisesteder hos Tripadvisor.
Overnatning
Kurgæster skal også sove et sted, så der findes forskellige muligheder i byen. Få evt. et overblik på bookingportaler som Booking.com, AirBnb eller Tripadvisor.
Rabat hos Happy Days
Vores samarbejdspartner Happy Days giver rabat på overnatning i Bremen. Læs mere her.
(Annonce)
Billeder fra Bad Bederkesa
Kort over Bad Bederkesa
Byer i nærheden
Bremen
Populære stadsmusikanter og verdensarvs-rådhus
Buxtehude
Hansestad med harer og pindsvin
Glückstadt
Kongeligt dansk aftryk ved Elben
Stade
Historisk hansestad en dagstur fra Hamburg
(Annonce)
Edersee
Smuk natur, hyggelige byer og en enorm dæmning.
Harzen
Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer
Ostfriesland
Flotte, flade ferieoplevelser ved Vadehavet
Weserbergland
Smukt bakkelandskab garneret med bindingsværksbyer
(Annonce)
Bindingsværksruten
Tag på rundtur til bedårende bindingsværksbyer
Eventyrruten
Spændende byer og gode eventyr går hånd i hånd
Romantische Strasse
29 by-perler på en 460 kilometer lang asfalteret snor gennem det bayerske landskab
Saltruten
Cykelferie langs den historiske salt-handelsvej
(Annonce)
Kurbyer
Der findes over 350 tyske kurbyer. Bliv lidt klogere på fænomenet.
Runde landsbyer
Oplev en perlerække af velbevarede runde landsbyer i Niedersachsen
Tyske øl
Tænk, at vand, gær, bygmalt og humle kan smage godt på så mange måder
Tysklands historie
Læs 10 nedslag i den begivenhedsrige tyske historie
(Annonce)