Bamberg

Hold ferie i den tyske øl-hovedstad og få en historisk by med som lækkert tilbehør

Er du vild med øl? Eller vild med historiske tyske byer? Så sæt kursen mod Bamberg. Og er du vild med begge dele, så kan turen til den nordbayerske by ikke gå hurtigt nok.

Bamberg ligger på syv bakker ved floden Regnitz, og den gamle bydel byder sig til med et væld af velbevarede bygninger og gader, der indbyder til afslappede slentreture (imens øllet fordøjes). Besøg blandt andet den imponerende domkirke St. Peter und St. Georg, der troner majestætisk over byen, og det fotogene rådhus, der ler placeret midt i floden. 

Hele Bambergs gamle bydel blev optaget på UNESCOS liste over verdenskulturarv i 1993, og man kan blive klogere på byens status som verdenskulturarv i det gratis besøgscenter midt i byen.

Bryggerier i Bamberg

Bamberg rimer i høj grad på øl, og byens bryggeritradition er stadig højaktuel i dag. Alene i midtbyen ligger der stadig et par håndfulde bryggerier med tilhørende spisesteder. Og i byens opland ligger der yderligere 60 bryggerier, der alle bidrager til at slukke tørsten på byens 75.000 indbyggere og de mange tusinde besøgende. 

Derfor er der sådan set ikke noget at sige til, at byen kalder sig Tysklands øl-hovedstad. Men med sin velbevarede gamle bydel er Bamberg bestemt et besøg værd, uanset om du er til øl eller ej.

Læs mere

Ølsmagning

Med et par håndfulde bryggerier i byen er der masser af øl at smage på i Bamberg. Snyd især ikke dig selv for en “Aecht Schlenkerla Rauchbier” fra bryggeriet Schlenkerla. Det er øl brygget på røget malt, som resulterer i en meget røget og kraftigt smagende øl. Det er uden tvivl en øl, der er delte meninger om. Også her på Oplev Tyskland-redaktionen.

Bryggeriet ligger i Dominikanerstrasse helt inde i hjertet af byen, så det er et oplagt stop under din sightseeing-tur. Eller måske som afslutning på turen, hvis du får smag for øllet…

 

Rådhuset

Vel nok det mest fotograferede hus i Bamberg. Rådhuset er bygget på en kunstig ø midt i byen og er især kendt for det “svævende” bindingsværksanneks på siden af huset. Læg også mærke til den rigt dekorerede bagside af rådhuset med farverige freskoer.

Rundtur i Altstadt

Bambergs gamle bydel er udnævnt til verdenskulturarv af UNESCO, og det er en fornøjelse af slentre rundt i byens gader og indsnuse stemningen. Husk også at besøge det gamle fiskerkvarter ved floden Regnitz, der på turismetysk er blevet til “Klein Venedig“.

Domkirkepladsen

Domkirkepladsen på toppen af byen er flankeret af en række fornemme bygninger – som for eksempel den gamle retsbygning fra 1500-tallet og slottet Neue Residenz. Og så selvfølgelig den store domkirke, St. Peter & St. George.

Kirken stod færdig i 1200-tallet og tårnene rager 94 meter op i luften. Det mest kendte interiør er hesteskulpturen “Der Bamberger Reiter”, der er lige så gammel som kirken.

Nürnberg

Trænger du til lidt storbystemning, så ligger Nürnberg 65 kilometer syd for Bamberg. Byen toppes af den mægtige borg, Nürnberger Kaiserburg, hvis ældste dele er fra omkring 1050. Læs mere om Nürnberg.

Rothenburg ob der Tauber

Bag de intakte bymure i Rothenburg ob der Tauber gemmer der sig en særdeles velbevaret middelalderby, der har hele pakken: et smukt rådhus, hyggelige gyder og skæve bindingsværkshuse. Læs mere om Rothenburg ob der Tauber.

Würzburg

Den statelige by Würzburg 95 kilometer vest for Bamberg lokker med det enorme slot “Residenz Würzburg” og den gamle borg “Festung Marienberg”, der ligger på en vinmarks-klædt bakke. Et oplagt stop på vej til din ferie i Bamberg. Læs mere om Würzburg.

Spise(- og drikke)steder i Bamberg

Med et par håndfulde bryggerier i byen – og yderligere 60 i nærheden er der ikke noget at sige til, at Bamberg også kalder sig for Øllets hovedstad. Den mest berømte – eller berygtede øl en rauchbier – en røg-øl, der er brygget på røget malt. Og ja, den smager faktisk ret meget af lejrbål. Få et overblik over alle bryggerierne her.

Den bedst kendte rauchbier kommer fra bryggeriet Schlenkerla. Her kan du også smage Bryggeriet serverer også mad, hvis du er sulten. Prøv for eksempel “Bamberger Zwiebel in Rauchbiersosse” (bagte løg i røgøls-sovs) eller en bratwurst med med røgmalt.

Er du mere til fast føde, så kan du få et overblik over spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning i Bamberg

Bamberg er et populært rejsemål, så her er masser af overnatningsmuligheder. Få det store overblik hos Boooking.com.

Rauchbier øl
Bamberg er berømt for sin særlige røg-øl. "Aecht Schlenkerla Rauchbier" er den mest kendte - eller berygtede. af slagsen.

(Annonce)

Billeder fra Bamberg

Billeder fra Bamberg

Links og kort

Links og kort

Bamberg Info – byens officielle turistinformation.

Town of Bamberg – beskrivelse på UNESCO’s verdensarvsliste.

Zentrum Welterbe Bamberg – besøgscenter, der fortæller om verdensarvsbyen.

Bamberger Dom – læs mere om byens katedral.

Bamberger-bier – læs mere om de forskellige bryggerier i byen.

Bayern.by – delstaten Bayerns hjemmeside.

Byer i nærheden

Nürnberg

Kejserby med smukt genopbygget bymidte

Steinerne Brücke i Regensburg

Regensburg

Vidunderlig velbevaret verdensarvs-by i Bayern

Plönlein i Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg

Højdepunkt på den romantiske rute

Würzburg

Würzburg

Velbesøgt vinby med flotte slotte