Nürnberg

Bayersk kejserby med dramatisk historie

Nutidens Nürnberg er en god blanding af en moderne sydtysk storby og en storslået historisk kulisse. Byen var en af de største og vigtigste i middelalderens Tysk-romerske Rige, og det kan stadig ses i gadebilledet i dag.

På en klippe på toppen af byen troner det 1000 år gamle kejserlige palads, og i de brostensbelagte gader nedenfor ligger den store gamle bydel som et forbilledligt, genopbygget vidne om fortidens pragt.

Her er renskurede bindingsværkshuse, prægtige kirker og imponerende pladser, og hele herligheden er flere steder omkranset af en velbevaret bymur med tårne og rustikke broer.

Ødelæggende bomber

I dag ånder alting idyl og fred i den frankiske hovedby, som siden 1806 har været en del af Bayern. Men sådan har livet langt fra altid været i Nürnberg.

Under 30-årskrigen i 1600-tallet var byen under belejring i årevis, og i slutningen af 2.verdenskrig blev byen udsat for massive bombardementer, som ødelagde op mod 90 procent af byens bygninger.

Den hårde medfart skyldtes blandt andet, at Hitler havde et godt øje til Nürnberg og afholdte en årlig nazistisk kongres i udkanten af byen. I dag kan man stadig besøge det enorme rigsdagsområde, hvor en del bygninger er bevaret.

Flot genopbygning

Fortidens skygger er dog ikke umiddelbart til at få øje på i dagens Nürnberg – kun hvis man selv opsøger dem.

Nürnberg fremstår i dag først og fremmest som et imponerende vidnesbyrd om en vigtig, middelalderlig storby – og som et flot eksempel på en vellykket genopbygning efter krigens ødelæggelser.

Holder du ferie i Bayern, så bør du sætte tid af til et besøg i Nürnberg.

Læs mere:

Kaiserburg

Byens markante borganlæg ligger højt hævet over centrum på en klippe. Her har der været en borg siden 1000-tallet, og i perioden 1050 – 1571 var borgen residens for kejserne i det Tysk-romerske Rige.

Borgområdet har gennemgået flere forvandlinger gennem årene og består i dag af flere forskellige bygninger og tårne. Det er muligt at komme ind og se store dele af området. Læs mere på borgens hjemmeside.

Rundt i den gamle by

Centrum i Nürnberg er en helstøbt samling historiske huse, som fordeler sig smukt langs gader og gyder og på de store pladser i byen. Det kan varmt anbefales at slentre omkring i de brostensbelagte gader og indsnuse stemningen.

At den gamle bydel fremstår så velholdt i dag, skyldes i høj grad et omfattende restaurerings- og genopbygningsarbejde, som har stået på i årevis på bagkant af de kraftige bombardementer under 2.verdenskrig, hvor 90 procent af byen blev mere eller mindre ødelagt.

Kirkerne

Der er tre markante kirker i centrum af Nürnberg:

St. Sebaldus er opført i slutningen af 1200-tallet og ligger sammen med rådhuset på Albrecht Dürer Platz.

St. Lorenz. Endnu en 1200-talskirke, som står på Lorenzer Platz. Kirkens to tårne er 80 meter høje.

Frauenkirche på byens hovedtorv er opført i 1300-tallet og byder blandt andet på en meget billedskøn, gotisk facade.

Bymuren

Nürnberg har formået at bevare store dele af sin bymur frem til i dag. Bymuren blev påbegyndt i 1200-tallet og stod færdig i 1400-tallet. Af de oprindelige fem kilometer mur, er der bevaret fire kilometer i dag. Dertil kommer over 60 bevarede tårne.

Reichsparteitagsgelände – nazisternes paradeområde

I den sydlige udkant af Nürnberg ligger det store område, hvor nazisterne i 1930erne holdt sin årlige rigspartidag. I dag er flere bygningsrester bevaret, og man kan gå frit omkring i det store områder, som også rummer parker, træer og søer. Læs mere her

Museer

Nürnberg er hjemsted for den kendte tyske middelaldermaler, Albrecht Dürer (1471-1528). I dag er hans hus omdannet til museum. Derudover kan du se mange af hans værker, sammen med masser af andre tyske værker, på det store Germanisches Nationalmuseum.

Bamberg

Tysklands ølhovedstad ligger godt 60 kilometer nord for Nürnberg. Her kan nyde masser af lokalbrygget øl i omgivelser, der er udnævnt til verdensarv. Læs mere om Bamberg.

Regensburg

Regensburg er en af Tysklands bedst bevarede middelalderbyer og ligger 115 kilometer øst for Nürnberg. Læs mere om Regensburg.

Romantische Strasse

Den romantiske rute – eller Romantische Strasse – er en populær måde at opleve de lokale kulturskatte i delstaten Bayern. Ruten går fra Würzburg i nord til Füssen i syd og passerer i løbet af sine 460 kilometer igennem 29 interessante små og større byer.

Rothenburg ob der Tauber

Bag de intakte bymure i Rothenburg ob der Tauber gemmer der sig en særdeles velbevaret middelalderby, der har hele pakken: et smukt rådhus, hyggelige gyder og skæve bindingsværkshuse. Byen ligger 80 kilometer vest for Nürnberg. Læs mere om Rothenburg ob der Tauber.

Würzburg

Den statelige by Würzburg 110 kilometer nordvest for Nürnberg lokker med det enorme slot “Residenz Würzburg” og den gamle borg “Festung Marienberg”, der ligger på en vinmarks-klædt bakke. Læs mere om Würzburg.

Spisesteder

Der er et væld af forskellige spisesteder i Nürnberg. Mange steder kan du smage de små lokale pølser “Nürnberger Rostbratwurst”. Da vi besøgte byen fik vi de små pølser serveret på en stor bunke Sauerkraut og i en pøl af sovs. Dertil en stor røgøl fra Bamberg. Det smagte godt!

Overnatning

Der er masser af muligheder for at overnatte i Nürnberg. Få for eksempel et overblik hos bookingportaler som Booking.com, Tripadvisor eller Airbnb.

nurnberg7
Broen Henkersteg fører over floden Pegnitz midt i den gamle bydel.

(Annonce)

Billeder fra Nürnberg

Billeder fra Nürnberg

Kort over Nürnberg

Kort over Nürnberg

(Annonce)

Byer i nærheden

Bamberg

Bamberg

Tysklands øl-hovedstad og verdensarvsby

Steinerne Brücke i Regensburg

Regensburg

Vidunderlig velbevaret verdensarvs-by i Bayern

Plönlein i Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg

Højdepunkt på den romantiske rute

Würzburg

Würzburg

Velbesøgt vinby med flotte slotte

Oplev Tyskland