Trier

Moselmetropol med robuste romerske rødder

Den imponerende byport, Porta Nigra, er den perfekte indgang til Trier. Når du bevæger dig op i den 1800 år gamle port, fornemmer du virkelig, at historien i dén grad er til stede i Trier, som også regnes for at være Tysklands ældste by.

Fra byportens 2. sal kan du beundre de massive sandstensmure, der i tidernes morgen var lyse, men som tidens tand har farvet mørke, samtidig med, at du kan du kigge ud på middelalderens kirketårne og nutidens gadeliv.

Fra romersk storby til tysk provinsby

Trier blev grundlagt af romerne under navnet Augusta Treverorum omkring år 0 og var både regionshovedstad og senere hovedstad i Romerrigets nordvestlige område, Gallia Belgica.

I de følgende århundreder blomstrede byen, som på sin storhedstid i 300-tallet nåede op på omkring 100.000 indbyggere og dermed var den største romerske by nord for alperne. På dette tidspunkt begyndte kristendommen også allerede at spire i byen, som fik et bispesæde.

Da romerne forlod området, gik det lidt tilbage for byen. Selvom Trier var katolsk ærkebispesæde, var indbyggertallet i middelalderen noget lavere end i romertiden, og det er først i nyere tid, at indbyggertallet igen har rundet de 100.000.

Historiske seværdigheder på stribe

Trier er et sandt overflødighedshorn af konkret og nærværende historie. Byporten Porta Nigra er den mest berømte og bedst bevarede romerske rest, men der er også utallige andre levn fra fortiden.

Du kan blandt andet se resterne af et amfiteater, udgravninger af romerske bade, samt et romersk palads, som sidenhen er blevet omdannet til den enorme Konstantinbasilika. Derudover er Trier velsignet med nogle imponerende kirker, hvis ældste historie også går helt tilbage til romertiden.

Også et besøg værd, hvis man ikke er historienørd

Alt i alt er der altså masser af guf for historieinteresserede, og Triers romerske rester samt middelalderlige kirker blev da også optaget på UNESCO’s liste over verdensarv allerede i 1986.

Men også selvom du ikke er specielt interesseret i hverken Romerrige eller kirker, så er Trier et behageligt sted af besøge. Byen byder nemlig på en række stemningsfulde pladser med palæer og smukt istandsatte huse, der indbyder til at slå sig ned med en is eller et glas lokal sekt.

Derudover er store dele af indre by lavet om til gågadezoner, så du kan vandre rundt i fred og ro. Er du på udkig efter noget grønt, så søg mod Palastgarden – et stort parkområde syd for byens kurfyrstelige palads.

Læs mere:

Porta Nigra

Triers allerstørste seværdighed er uden tvivl den utroligt velbevarede byport Porta Nigra. Porten er opført omkring år 200, og den fremstår stadig solid den dag i dag. Navnet henviser til portens farve, da de lyse sandsten, der er blevet brugt til at bygge porten, med tiden af blevet mørke.

I 1000-tallet blev porten i en periode lavet om til en kirke til minde om den helgenkårede munk, Simeon, som boede som eneboer i ruinerne.

I dag er der stadig spor efter den tidligere kirke, men porten står først og fremmest som den bedst bevarede romerske byport nord for Alperne. Snyd ikke dig selv for en tur ind i byporten, hvor du virkelig kan fornemme historiens kompakte vingesus i den fortættede atmosfære. Der er åbent hver dag.

Konstantinbasilika / Kurfürstliches Palais

Den enorme, rødmurede Konstantinbasilika står som et andet markant levn fra fortiden i Trier. Bygningen blev oprindeligt opført i 400-tallet som et palads, men den efterhånden slidte og udbrændte bygning blev i middelalderen overdraget til bispedømmet og lavet om til en borg.

I 1600-tallet blev bygningen en del af det nye palads, der blev opført til kurfyrsterne. Først i 1800-tallet blev bygningen anvendt til kirkelige handlinger, da den blev givet til den evangeliske menighed.

Det farverige rokokopalæ, Kurfürstliches Palais, hænger som et stilforvirrende lyserødt påhæng til den mere simple middelalderbasilika med de romerske rødder. Det ser måske ikke så elegant ud, at to så forskellige bygninger hænger sammen, men det ændrer ikke ved, at palæet er ganske smukt og harmonisk i sig selv.

Det kan varmt anbefales at gå en tur i den tilhørende park, som løber langs en del af byens tidligere bymur og slutter nede ved de gamle romerske termer.

Øvrige romerske ruiner

Foruden Porta Nigra er der masser af romerske efterladenskaber i Trier. Det gælder for eksempel Romerbrücke, hvis grundpiller stammer fra romertiden, et amfiteater samt badeanlæggene Barbarathermen og Kaizerthermen.

Det kan anbefales at tage en guidet byrundtur, hvis du vil opleve alle de romerske fortidslevn og samtidig have sat ord på, hvad du ser.

Domkirken

Triers imponerende domkirke, Hohe Domkirche St. Peter zu Trier, regnes for at være den ældste kirke i Tyskland, og den er et sandt sammensurium af byggestile fra vidt forskellige perioder.

De ældste dele af domkirken stammer helt tilbage til 300-tallet, hvor den første kirke blev opført ovenpå et romersk tempel. I de følgende århundreder blev kirken ødelagt flere gange, men hver gang blev den genopbygget og udvidet.

I dag fremstår kirken først og fremmest som en romansk domkirke med gotiske træk, men der er altså også tydelige spor helt tilbage fra romertiden. For eksempel på kirkens nordlige facade.

Liebfrauenkirche

Lige ved siden af domkirken ligger Liebfrauenkirche. Til sammen udgør de to kirker et sammenhængende kirkemilljø, som hviler på et fundament helt tilbage til 300-tallet.

Den nuværende kirkebygning er opført i 1200-tallet og er ifølge UNESCO det tidligste eksempel på fransk højgotisk stil udenfor Frankrig.

Markedspladsen og St. Gangolf

Hauptmarkt er Triers naturlige omdrejningspunkt. Den store plads er omgivet en af en række smukt istandsatte historiske huse. Blandt andet 1400-talshuset ”Steipe”, Löwen-Apotheke, der er Tysklands ældste apotek samt den store kirke St. Gangolf. Bemærk, at du skal gå igennem en lille barokport for at komme ind til kirken.

Midt på pladsen står den rigt udsmykkede brønd, Petrusbrunnen fra slutningen af 1500-tallet.

Karl Marx Haus

I Brückenstrasse 10 står et fint barokhus fra 1700-tallet. Her blev den tyske filosof Karl Marx født i 1818. Marx er manden bag blandt andet ”Det Kommunistiske Manifest” og ”Kapitalen”. Huset er i dag omdannet til museum, og det er især et eftertragtet besøgsmål af kinesiske turister.

Bernkastel-Kues

Måske Moselflodens smukkeste vinlandsby. Dobbeltbyen ligger 50 kilometer østpå. Læs mere.

Moseldalen

  

Trier ligger i Moseldalen, som byder på smuk natur, dramatiske borge og hyggelige landsbyer. Læs mere om Mosel.

Saarburg

Hyggelig by ved floden Saar med borg og vandfald. Byen ligger 20 kilometer sydpå.

Merzig / Saarschleife

Oplev det smukt slyngende landskab ved Merzig. Hovedbyen Merzig ligger 45 kilometer sydpå.

Sekt og æblevin

Der bliver produceret meget vin langs Mosel, og Trier er ingen undtagelse. Udover hvidvin skiller byen sig ud fra de øvrige Moselbyer ved at producere sekt og æblecider.

Der findes flere sekt-kældre i og omkring byen. Mest centralt ligger Bernard-Massard Sektkelleri, som er placeret helt inde i Triers gågader. Derudover er Trier også kendt for at producere en særlig slags æblecider, kaldet Viez.

Du kan smage på både cider og sekt flere steder i byen og direkte hos producenterne.

Spisesteder

Trier er forsynet med masser af spisesteder rundt omkring i byen. Der er især mange italienske restauranter – måske på grund af den romerske fortid. Find et spisested hos Tripadvisor.

Overnatning

Du kan finde overnatning på hotel- og ferielejligheds-søgesider som Booking.com, Expedia, AirBnb eller Trivago. Husk, at overnatningsstedet tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.

Rabat hos Happy Days

Vi samarbejder desuden med rejsebureauet Happy Days. Det betyder, at vi kan tilbyde rabat på udvalgte tyske hoteller, hvis du bestiller via dette link.

Hauptmarkt er Triers naturligt omdrejningspunkt.
Hauptmarkt er Triers naturligt omdrejningspunkt.

(Annonce)

Billeder fra Trier

Billeder fra Trier

Kort over Trier

Kort over Trier

(Annonce)

Byer i nærheden

Bernkastel-Kues

Moseldalens mest populære vinlandsby.

Beilstein

Bedårende miniby med borgruin på toppen.

Traben-Trarbach

Jugendstil-by midt i Moseldalen.

Wolf

Klassisk Mosel-vinby uden de store armbevægelser.

Oplev Tyskland