Naumburg

Vin og verdensarv i det sydligste Sachsen-Anhalt

De fire mægtige tårne på domkirken rager godt op og kan ses på lang afstand, når du nærmer dig Naumburg. Kirken blev i 2018 optaget på UNESCO’s liste over verdensarv, og den løber helt sikkert med en stor del af de fleste feriegæsters opmærksomhed.

Det er dog også værd at gemme godt med tid til at løfte blikket og fjerne fødderne fra den romanske verdensarvskirke og gå på opdagelse i byen. Her venter både mondæne pladser, brostensbelagte gyder indhyllet i malerisk forfald og en delvist intakt bymur.

En detalje ved bybilledet er, at de fleste huse er opført i sten – og altså ikke med brug af bindingsværk – som konsekvens af en stor bybrand i 1517.

Sporvogne og vinmarker

Ankommer du til banegården, er en oplagt måde at indtage byen på at stige ombord i den historiske sporvogn, som bumler ind til bymidten. Den sidste del af strækningen går langs bymuren, som på ydersiden får følgeskab af en langstrakt bypark.

Kommer du til Naumburg i bil eller på cykel, så kan det også betale sig at forlænge dit besøg med en god rundtur i det smukke nærområde Saale-Unstrut.

Her er landskabet beklædt med grønne vinmarker på de fleste sydvendte skråninger, ligesom adskillige borge vidner om, at området har været et populært sted at bo – og forsvare – i hundredvis af år.

Læs mere:

Domkirken

Naumburger Dom St. Peter und St. Paul er uden tvivl topattraktionen i byen. Kirken er grundlagt i 1028, ombygget til sit nuværende udseende i 1200-tallet og har siden 2018 været optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

Domkirken regnes for lidt af et mesterværk inden for romansk arkitektur og især kirkens ene kor regnes for at være en sand lækkerbisken for folk med hang til det romanske. Koret fremviser fine statuer af 12 af kirkens donorer, som alle er skabt af en ukendt stenhugger, som i dag går under navnet ”Naumburg Mesteren”.

Den meste kendte af de 12 donorer er uden tvivl adelskvinden Uta von Ballenstedt, som er lidt af en legende i tysk historie. Hun skulle efter sigende have været den smukkeste kvinde i hele verden dengang i 1000-tallet. Statuen af Uta skulle efter sigende også have været inspiration til den onde dronning i Disneys filmatisering af eventyret Snehvide. Desuden var Uta også et mønstereksempel på den ariske rollemodel i nazitidens propaganda.

Udover den smukke kirkebygning inkluderer et besøg i Naumburger Dom også en rundtur i den stemningsfulde klostergård og et bagvedliggende haveanlæg.

Sporvognen

Strassenbahn Naumburg er et lille, aktivt klenodie, som man næsten ikke skal snyde sig selv for. Der har været sporvogne i byen siden 1872, og en lille strækning er i dag bevaret. Ruten går mellem hovedbanegården og Salztor i centrum i retrovogne fra 1950’erne, 1960’erne og 1970’erne.

Den bevarede banestrækning er i øvrigt den mindste af sin slags i Tyskland, som er i daglig drift.

Stadtkirche St. Wenzel

Hvis du ikke er blevet kirkemæt oven på et besøg i domkirken, så kan det anbefales at kigge forbi Stadtkirche St. Wenzel lige bag torvet.

Kirken er opført i 1400-tallet, men dens indre bærer tydelige spor af ombygninger i 1700-tallets barokpræferencer. Læg især mærke til det flotte orgel, som regnes for lidt af et barokmesterværk.

Markedspladsen 

Markt er omgivet af smukke, statelige huse. For eksempel rådhuset fra 1528 og byens ældste sekulære bygning, ”Hohe Lillie”, fra 1300-tallet. Sidstnævnte huser i dag bymuseet.
Byens turistbureau holder også til på markedspladsen, ligesom her er flere caféer og restauranter.

Holzmarkt

Nogle få hundrede meter fra markedspladsen ligger endnu en plads i form af Holzmarkt. Denne plads fremstår ikke helt så finpoleret som Markt, men den er alligevel et kig værd. På pladsen står en statue af den tyske filosof, Friedrich Nietzsche, som tilbragte en del af sin barndom i byen.

Bymuren og byparken

Store dele af Naumburgs middelalderbymur er bevaret. I området øst for Salztor kan du gå helt tæt på muren i gaden Wenzelsmauer. Flere steder kan du også smutte igennem muren og ud i byparken, som følger murens forløb. Har du børn med, er det værd at skrive sig bag øret, at der er en legeplads i byparken, hvor gaderne Wenzelsmauer og Jakobsmauer mødes.

Saale-Unstrut

Naumburg ligger midt i det skønne naturområde Saale-Unstrut. Her er masser af vandrestier i smuk natur og gode muligheder for at smage på den lokale vin. Læs mere om Saale-Unstrut.

Kloster Pforta

Lige uden for Naumburg ligger det tidligere kloster Pforta. Klosteret er opført i 1100-tallet, og har siden Reformationen fungeret som skole. Blandt kendte elever er filosoffen Friedrich Nietzsche.

Som besøgende må du gerne gå rundt mellem de mange skolebygninger, ligesom du kan kigge ind i klosterkirken. Ved klosteret kan du desuden købe lokal vin, som er dyrket på de omkringliggende marker.

Bad Kösen

Hyggelig kurby små 10 kilometer fra Naumburg med en spektakulær mur af salt. Læs mere om Bad Kösen.

Freyburg

Saale-Unstruts vinhovedstad. Hyggelig by dyppet i vin. Læs mere om Freyburg.

Leipzig

65 kilometer øst for Naumburg ligger storbyen Leipzig og lokker med messer og masser af historie. Læs mere om Leipzig.

Lutherstadt Eisleben

55 kilometer nordpå ligger Lutherstadt Eisleben. Det var her, den berømte præst og reformator, Martin Luther blev født (og døde). Læs mere om Lutherstadt Eisleben.

Harzen

Små 100 kilometer nord for Naumburg venter der masser af skøn natur og hyggelige byer i Harzen. Læs mere om Harzen.

Spisesteder

Især i gaderne omkring domkirken er udbuddet af spisesteder stort. Det samme gælder på Markt. Find et spisested hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes en god portion hoteller i og omkring Naumburg. Start jagten hos Booking.com.

 

En ferie i Tyskland kunne gå til Naumburg.
Naumburg er kendt for sin imponerende domkirke og sine gamle sporvogne.

(Annonce)

Billeder fra Naumburg

Billeder fra Naumburg

Kort over Naumburg

Kort over Naumburg

(Annonce)

Byer i nærheden

Bad Kösen

Kurby med spektakulære salt-bygninger

Freyburg

Hyggelig vinby i Saale-Unstrut

Leipzig

Leipzig

Historisk handelsby med dominerende DDR-fortid

Lutherstadt Eisleben

Martin Luthers hyggelige fødeby

Oplev Tyskland