Lutherstadt Eisleben

Begyndelsen og enden for Martin Luther

Eisleben rimer i dén grad på Martin Luther. Den verdensberømte 1500-talsreformator blev nemlig både født i den østtyske by, ligesom han endte sine dage her.

Derfor er det ikke nogen overraskelse, at Luther fylder meget både i bybilledet, i turistbrochurerne og sågar i byens navn, som i 1946 officielt blev ændret til ”Lutherstadt Eisleben”.

Luther-fans har mulighed for at komme helt tæt på den berømte mand, da både fødehjemmet og dødsboligen er omdannet til museer.

Torvehygge og gydegang

Det hele er dog ikke lutter Luther i byen. Fjerner man fokus fra det berømte bysbarn, så er Lutherstadt Eisleben såmænd stadig et fint bekendtskab, som sagtens fortjener en overnatning eller i hvert fald et pausestop på din ferie.

Et godt fikspunkt er det rektangulære torv, der er omgivet af statelige bygninger – med det hvidkalkede gotiske 1500-talsrådhus som prikken over i’et. Fra torvet skyder flere mindre gader og gyder med velbevarede huse i flere retninger.

Sigt for eksempel mod sydøst og kirken St. Petri, der er omgivet af hyggelige smågader eller sæt kursen nordpå mod bydel Nikolaivorstadt og kirken St. Nicolai. Gå heller ikke glip af byens hovedkirke, St. Andreas, der ligger lige bag rådhuset.

Læs mere:

Kirker

Der er tre middelalderkirker i Lutherstadt Eisleben, som er værd at kigge nærmere på:

St. Andreas (billedet ovenover)
Byens største kirke ligger på et bakkedrag bag torvet. Den er opført i slutningen af 1100-tallet og spillede en vigtig rolle i tiden omkring Reformationen. Her blev kirken i en periode både benyttet af den katolske og protestantiske menighed. Katolikkerne brugte kirken om formiddagen, og protestanterne havde råderet over kirken om eftermiddagen.

Det var Martin Luther, der fik forhandlet aftalen på plads. Luther holdt i øvrigt også sit livs fire sidste prædikener i St. Andreas.

St. Petri
Lige bag Luthers fødehjem ligger den gotiske kirke St. Petri, som har rødder tilbage til 1300-tallet.

St. Nikolai
I bydelen Nikolaivorstadt ligger endnu en gammel kirke. St. Nikolai, som også kan dateres tilbage til slutningen af 1300-tallet.

Luther-museer

Er du interesseret i Martin Luther, så er Lutherstadt Eisleben en rette by at besøge. Både Luthers fødehjem (billeder ovenover) og dødshjem er lavet om til museer. På Andreaskirchplatz 7 ligger huset, hvor Luther boede – og døde, som nu er Museum Luthers Sterbenhaus. Her kan man blive klogere på reformatorens sidste dage.

I Lutherstrasse 15 ligger Luthers fødehjem, hvor Luther blev født i 1489. Luthers Huset blev ødelagt under en brand i 1689, men blev derefter genopbygget og allerede på det tidspunkt erklæret for et mindesmonument for Luther. Bag huset ligger en lille, åben have, man kan kigge ind i, selvom man ikke ønsker at besøge museet.

Museet Luthers Geburtshaus  fordeler sig både på fødehjemmet, i nabohuset og i en moderne museumstilbygning.

Blankenburg

70 kilometer nordpå ligger den lille by Blankenburg og lokker med bindingsværk og et flot slot med udsigt. Læs mere om Blankenburg.

Leipzig

75 kilometer østpå ligger storbyen Leipzig og byder på messer og masser af historie. Læs mere om Leipzig.

Naumburg

60 kilometer sydpå ligger Naumburg. Byen er især kendt for sin imponerende katedral, der blev påbegyndt i 1028. Læs mere om Naumburg.

Quedlinburg

Quedlinburg ligger 60 kilometer nordpå og er et af de absolutte højdepunkter ved en ferie i Harzen. Læs mere om Quedlinburg.

Saale-Unstrut

Det skønne naturområde Saale-Unstrut ligger blot 45 kilometer syd for Eisleben. Her er masser af vandrestier i smuk natur og gode muligheder for at smage på den lokale vin. Læs mere om Saale-Unstrut.

Stolberg

Denne lille by i det sydlige Harzen – 57 kilometer fra Eisleben – putter sig imellem skovklædte bakker og rimer på ren idyl. Her er hyggelige gader, smukke huse og en borg med udsigt ud over det hele. Læs mere Stolberg.

Spisesteder

Det er en del spisesteder rundt omkring i byen – især på torvet og i Sangerhäuserstrasse omkring springvandet Knappenbrunnen. Find et spisested hos Tripadvisor.

Overnatning

Selvom Lutherstadt Eisleben ikke er ret stor, så er der en del overnatningssteder. Find en seng hos Booking.com.

I dette hus endte Martin Luther sine dage.
I dette hus endte Martin Luther sine dage.

(Annonce)

Billeder fra Lutherstadt Eisleben

Billeder fra Lutherstadt Eisleben

Kort over Lutherstadt Eisleben

Kort over Lutherstadt Eisleben

(Annonce)

Byer i nærheden

Leipzig

Leipzig

Historisk handelsby med dominerende DDR-fortid

Naumburg

Vin og verdensarv i domkirkebyen Naumburg

Quedlinburg

Quedlinburg

Et af de absolutte højdepunkter ved en ferie i Harzen.

Stolberg

Stolberg

Stemningsfuld miniby i grønne omgivelser

Oplev Tyskland