Stolberg

Stemningsfuld miniby i grønne omgivelser

Knap 1400 indbyggere har til daglig adresse i Stolberg. Men væsentlig flere besøger byen i Sydharzen hvert år. For det er virkelig en kompakt samling skønhed, der har ligger her – midt i den grønne Thyra-dal.

Omdrejningspunktet i byen er markedspladsen, hvor rådhuset fra 1454 muligvis tager prisen som byens fornemmeste hus. Lige bag rådhuset – op ad en stejl række trapper ligger byens kirke, Martinikirche, der har sine rødder i 1000-tallet.

Bysbarn med dramatisk endeligt

På markedspladsen står der også en statue af det mest berømte bysbarn, Thomas Müntzer (1488-1525).

Han var teolog og imod Martin Luthers reformationstanker.  Derudover stod han i spidsen for oprørshæren under Den tyske bondekrig – et oprør der endte med, at hæren blev slået og Thomas Müntzer blev halshugget.

Læs mere

Rundtur i den gamle by

Det er en sand fornøjelse at slentre rundt i byens gader og kigge på de mange yndige huse. Byens grønne omgivelser fungerer samtidig som et kønt bagtæppe, der er med til at fremhæve farverne og indtrykkene i gaderne.

Slottet

Schloss Stolberg ligger en kort opstigning fra byen. Slottet stammer formentlig helt tilbage fra omkring år 1100, og det har i det seneste år gennemgået en omfattende renovering.

Fra udsigtsterrassen er der et godt kig ud over Stolberg og det omkringliggende landskab.

Harzen

Stolberg ligger i den sydlige del af Harzen – et smukt naturområde med skovklædte bakker og smukke dale. Læs mere om Harzen.

Quedlinburg

Quedlinburg  ligger 40 kilometer nord for Stolberg og byder på over 2000 velbevarede bindingsværkshuse foruden en imponerende borg og kirke, der troner over byen. Læs mere om Quedlinburg.

Wernigerode

Rådhuset i Wernigerode

50 kilometer nord for Stolberg ligger byen Wernigerode. En helstøbt bindingsværksby med 1400-talsrådhuset som mønstereksemplet med tårne og krummelurer. Læs mere om Wernigerode.

Overnatning

Trods et indbyggertal, der ikke sniger sig meget over 1000, er her en god håndfuld overnatningssteder. Få overblikket hos Booking.com

Spisesteder

Der findes en række caféer og restauranter i byen. Se mere hos Tripadvisor.

Turen op til slottet og den tilhørende udsigtsterrasse er anstrengelserne værd.
Turen op til slottet og den tilhørende udsigtsterrasse er anstrengelserne værd.

(Annonce)

Billeder fra Stolberg

Billeder fra Stolberg

Kort over Stolberg

Kort over Stolberg

(Annonce)

Byer i nærheden

Goslar

Ældgammel mineby i Harzen

Leipzig

Leipzig

Historisk handelsby med dominerende DDR-fortid

Quedlinburg

Quedlinburg

Et af de absolutte højdepunkter ved en ferie i Harzen.

Wernigerode

Wernigerode

Klassisk bindingsværksidyl a la Harzen

Oplev Tyskland