Plön

Bakket slotsby med storslået søudsigt

Plön ligger lige midt i det smukke sø- og bakkelandskab, Holsteinische Schweiz. Fra toppen af den kuperede indre by troner det mægtige, hvide slot, Schloss Plön. Herfra er der en fornem udsigt over Grosser Plöner See og en række andre søer, som omgiver den lille by.

Den beskedne altstadt byder på flere historiske bygninger. Blandt andet rådhuset, der er tegnet af den danske arkitekt C.F. Hansen, og som ligger placeret ved et lille torv på vej mod slottet.

Sydlandske og skandinaviske træk

En række hyggelige smalle gyder – kaldet twieten – løber på kryds og tværs i centrum, og sammen med de stejle gader er de med til at give Plön et næsten sydlandsk strejf. Den omkringliggende natur er dog mere skandinavisk end sydlandsk med de mange søer og frodige skove.

Er du til natur, så er der masser af muligheder for grønne og blå oplevelser i og omkring Plön. Der er flere gå- og vandreruter i området. Blandt andet planetstien, der går fra centrum og ud til den lille tange, Prinzeninsel, og som fremviser små kopier af solsystemets planeter undervejs.

Læs mere:

Schloss Plön

Det mægtige slotsanlæg ligger på toppen af den gamle bydel i Plön, og der har det ligget siden 1600-tallet. Gennem tiden har det hvidkalkede slot fungeret som både hertugresidens, sommerbolig for danske konger, kaserne og kostskole. I dag er slottet et uddannelsescentrum for optikere.

Der er ikke adgang til selve slottet, men du kan frit gå rundt på pladsen foran bygningsværket. Der er en storslået udsigt over sølandskabet heroppefra.

Rådhuset

Byens rådhus stammer fra 1815 og ligger ved et lille torv på vejen Schlossberg, der fører op til slottet. Det er tegnet af den kendte danske arkitekt C.F. Hansen, da han var ansat som landsbygmester i Holsten.

Foran rådhuset står den kombinerede brønd og skulptur, Gänselieselbrunnen, fra 1922. Skulpturen er inspireret af brønden af samme navn fra Göttingen.

Kirker

På Markt ligger byens store kirke, Nikolaikirche. Kirken er opført i 1868 i nyromansk stil og er opført samme sted, hvor den tidligere kirke i 1864 blev ramt af et lynnedslag og brændte ned til grunden.

En anden seværdig kirke i byen er den lille Johanniskirche (billedet ovenover), der ligger for enden af gågaden. Bindingsværkskirken er fra 1685 og opført som sognekirke for bydelen Neu Plön, som var en selvstændig by på det tidspunkt.

Søerne

Grosser Plöner See er den største sø i hele Schleswig-Holstein, og den dominerer landskabet syd for byen. Derudover ligger der flere små og mellemstore søer omkring Plön.
I sommerhalvåret kan man sejle en tur på en del af søerne omkring byen med forskellige rutebåde. Man kan blandt andet tage på en sejlads, der bringer dig rundt på fem forskellige søer. Læs mere her

De vandede omgivelser er også velegnede til kanoture, og et netværk af kanaler og stier forbinder de forskellige søer.

Holsteinische Schweiz

Plön ligger midt i naturområdet Holsteinische Schweiz, som byder på masser af smuk natur med bakker, skove og søer. Læs mere om Holsteinische Schweiz.

Bungsberg

Med sine 168 meter er Bungsberg det højeste punkt i Schleswig-Holstein. Bungsberg ligger 30 kilometer øst for Plön og byder på hele to udsigtstårne. Derudover er der et lille spisested samt naturformidling og skovlegeplads til små bjergbestigere.

Det ene tårn, Elisabethturm, er opført i 1863-1864 i nygotisk stil. Det 22 meter høje tårn blev bygget som en gave fra storhertug Nikolaus Friedrich Peter til hans hustru.
Lige ved siden af det klejne Elisabethturm står den 179 meter høje betongigant, Fernmelderturm. Det vil nok være en tilsnigelse at kalde tårnet smukt, men udsigten fra den 40 meter høje udsigtsplatform fejler til gengæld ingenting. Der er gratis adgang til begge tårne.

Ukleisee

Det er langt fra den største af de omkring 200 søer, der er drysset ud over landskabet Holsteinische Schweiz – men den lille skovsø, Ukleisee er bestemt værd at sætte kursen efter. Søen ligger omkring 15 kilometer øst for Plön og er kronet af et lille jagtslot fra 1700-tallet. Fra slottet fører en sti hele vejen rundt om søen.

Eutin

Kun 15 kilometer adskiller Plön og søsterbyen Eutin. Byen byder blandt andet på hyggelige bindingsværkshuse og et velbevaret slot med tilhørende park. Læs mere om Eutin.

Lübeck

Holsteintor i Lübeck

43 kilometer sydøst for Plön ligger den historiske hansestad Lübeck i al sin pragt. Læs mere om Lübeck.

Neustadt

30 kilometer øst for Plön ligger den stemningsfulde havneby Neustadt. Læs mere.

Preetz

15 kilometer nord for Plön ligger byen Preetz med det stemningsfulde 1200-talskloster. Læs mere.

Spisesteder

Der ligger flere spisesteder i centrum af byen og langs søen og lystbådehavnen. Få et overblik hos Tripadvisor

Overnatning

Plön og hele Hosteinische Schweiz er et populært ferieområde, så her er masser af overnatningsmuligheder. Der kan dog også være kamp om pladserne i højsæsonen. Find en seng på Booking.com

Johanniskirche er en af byens seværdige kirker
Johanniskirche er en af byens seværdige kirker

(Annonce)

Billeder fra Plön

Billeder fra Plön

Kort over Plön

Kort over Plön

(Annonce)

Byer i nærheden

Eutin

Slotsby på kanten af Holsteinische Schweiz

Holsteinische Schweiz

Frodige skove i et bakket sølandskab

Holstentor i Lübeck

Lübeck

Store oplevelser i hansestaden over alle hansestæder

Preetz

Klosterby med hang til sko

Oplev Tyskland