Neustadt in Holstein

Maritim miniby med prægtige pakhuse

Havnen er det naturlige omdrejningspunkt i den lille by Neustadt, der ligger ud til Østersøen. De imponerende pakhuse vidner om en driftig søfartsfortid, hvor den danske kong Christian den Fjerde blandt andet byggede skibe i en periode i 1600-tallet.

I dag er Neustadt et yndet udflugtsmål for lystsejlere, som lægger til og tager sig en slentretur langs den stemningsfulde havnefront.

Ny by med 800 år på bagen

Trods navnet er Neustadt ikke nogen ny by. Den er grundlagt i 1200-tallet som erstatning for byen Kremp lidt længere inde i landet. Navnet “Neustadt” er i Tyskland cirka lige så originalt som det danske “Nykøbing”, så denne Neustadt omtales ofte som “Neustadt in Holstein” eller “Ostseebad Holstein”.

Uanset hvad du kalder byen, så er Neustadt et hyggeligt stop undervejs. Og selvom havnen løber med det meste af opmærksomheden, så kan det også varmt anbefales at tage en rundtur i byen, der blandt andet byder på en kirke og en byport fra middelalderen.

Læs mere:

Pakhuse i havnen

Langs havnefronten vidner en række store pakhuse om Neustadts rolle som en vigtig havneby gennem tiden. Der blev blandt andet bygget en del skibe under Christian den Fjerdes regeringstid.

De mest bemærkelsesværdige pakhuse er det asiatisk inspirerede Pagodenspeicher (billedet) fra 1830, det store Horn´scher Speicher fra 1824 og det lidt mindre Alter Wasserspeicher, der i dag er indrettet til restaurant.

Rådhuset

På Am Markt ligger byens rådhus fra 1820, som, set med danske øjne, er ekstra interessant. Den klassicistiske bygning er godt nok opført af F. C. Heylmann, men først efter korrektioner foretaget af den danske stjernearkitekt C.F. Hansen, da han i starten af karrieren var udnævnt til bygningsinspektør i hertugdømmerne Schleswig og Holstein.

Krempertor

Byens eneste bevarede indgangsport fra middelalderen hedder Krempertor og ligger for enden af Neustadts lille gågade. Ved siden af porten ligger byens museum.

Hospitalet zum Heiligen Geist

Ved havnen ligger det stemningsfulde hospital Zum Heiligen Geist. Det er opført i 1300-tallet, hvor det oprindeligt var en del af et augustinerkloster. Gennem tiden har hospitalet været et tilflugtssted for fattige og pilgrimme. I dag er kapellet bevaret, imens resterne af hospitalet består af to fløje, der blev bygget i midten af 1800-tallet som erstatning for det middelalderlige byggeri. Bygningerne er i dag omdannet til boliger.

Stadtkirche Neustadt

Byens gamle kirke ligger centralt på byens torv. De ældste dele af bygningen stammer fra 1200-tallet. Kig ind i den stemningsfulde kirke og beundr blandt andet et stort rosetvindue.

Plön

30 kilometer vest for Neustadt ligger Plön omgivet af søer og med et slot på toppen af den gamle bydel. Læs mere om Plön.

Lübeck

Holsteintor i Lübeck

36 kilometer syd for Neustadt ligger den historiske hansestad Lübeck i al sin pragt. Læs mere om Lübeck.

Eutin

Kun 17 kilometer adskiller Neustadt og Eutin. Byen byder blandt andet på hyggelige bindingsværkshuse og et velbevaret slot med tilhørende park. Læs mere om Eutin.

Holsteinische Schweiz

Neustadt ligger nogle få kilometer fra naturområdet Holsteinische Schweiz, som byder på masser af smuk natur med bakker, skove og søer. Læs mere om Holsteinische Schweiz.

Spisesteder

Er du til fisk, kan du forsyne dig fra den lille fiskebod på havnen, som ligger i et gammelt skib. Derudover er der en håndfuld restauranter drysset ud over havn og midtby. Få et overblik hos Tripadvisor.

Overnatning

Det vrimler ikke med overnatningsmuligheder i byen, men hvis det kniber, så ligger der mange hoteller og ferielejligheder i og omkring byerne Plön og Malente, der ligger tæt på. Og Lübeck naturligvis. Se overnatningssteder hos Booking.com.

Kremper Tor er den eneste tilbageværende rest af middelalderens bymur
Kremper Tor er den eneste tilbageværende rest af middelalderens bymur

(Annonce)

Billeder fra Neustadt

Billeder fra Neustadt

Kort over Neustadt

Kort over Neustadt

(Annonce)

Byer i nærheden

Eutin

Slotsby på kanten af Holsteinische Schweiz

Holsteinische Schweiz

Frodige skove i et bakket sølandskab

Holstentor i Lübeck

Lübeck

Store oplevelser i hansestaden over alle hansestæder

Plön

Hyggelig slotsby med søkig

Oplev Tyskland