Preetz

Klosterby med hang til sko

Preetz er grundlagt i 1200-tallet på samme tid som byens benediktinerkloster. Byen hørte under klosteret helt frem til 1864, hvor Schleswig-Holstein blev en del af Preussen. Her begyndte en adskillelse af den lille flække og klosteret, som først blev helt officiel i år 1900, hvor Preetz fik fulde byrettigheder.

Selvom byen i dag er uafhængig af klosteret, så ville Preetz nok ikke få så mange besøg, hvis ikke det var på grund af det velbevarede klosterkompleks, som i høj grad løber med opmærksomheden. Men Preetz by er bestemt også et kort besøg værd, hvis man alligevel gør et stop for at beundre det stemningsfulde kloster.

Historisk skomagerby

Mellem klosteret og byen kan du følge den afmærkede rute, Schustergang. Ruten henviser til byens historie som en rigtig skomagerby.

 I 1850 arbejdede der ikke mindre en 150 skomagere i den lille by, og det er derfor ikke uden grund, at Preetz markedsfører sig som “Schusterstadt” (Schuster betyder skomager på tysk). I dag kan du blandt andet se en fin statue af en skomager på byens torv.

Udover sko byder byen også på en håndfuld velholdte bindingsværkshuse og en 1200-talskirke.

Læs mere:

Kloster Preetz

Den helt store seværdighed i Preetz er klosteret, som blev grundlagt i 1200-tallet af Albrecht von Orlamünde, der i øvrigt var danske Kong Valdemar den andens nevø. Klosteret var frem til Reformationen hjemsted for 70 benediktinernonner. Herefter blev klosteret overdraget til den Schleswig-Holsteinske adel, som lavede klosteret om til boliger for ugifte, adelige damer.

I dag ligger de stemningsfulde bygninger omkring klosteret stadig som en helt lille landsby beboet af kvinder, som kan bo her, indtil de bliver gift eller dør. Det er stadig i høj grad adelige kvinder, der bor her, selvom ikke-adelige også har ret til at betale sig til en plads.

Klosterkirken er stadig bevaret, og det samme gælder konventhuset fra 1400-tallet, som oprindeligt var en del af de tilhørende klostergange.

De omkringliggende bygninger stammer fra flere forskellige århundreder. Husrækken lige over for klosterkirken er de ældste og stammer fra senmiddelalderen.

Schustergang

Som en lille service for besøgende er der lavet en guidet rute, der går fra klosteret og ind til bymidten. Hold øje med de gyldne “Schustergang”-fliser!

Plön

Kun 15 kilometer syd for Preetz ligger Plön omgivet af søer og med et slot på toppen af den gamle bydel. Læs mere om Plön.

Lübeck

Holsteintor i Lübeck

78 kilometer syd for Preetz ligger den historiske hansestad Lübeck i al sin pragt. Læs mere om Lübeck.

Eutin

29 kilometer fra Preetz ligger Eutin. Byen byder blandt andet på hyggelige bindingsværkshuse og et velbevaret slot med tilhørende park. Læs mere om Eutin.

Holsteinische Schweiz

Preetz ligger nogle få kilometer fra naturområdet Holsteinische Schweiz, som byder på masser af smuk natur med bakker, skove og søer. Læs mere om Holsteinische Schweiz.

Eckernförde

45 kilometer nord for Preetz ligger Eckernförde, der byder på et hyggeligt havnemiljø og en velbevaret gammel bydel. Læs mere om Eckernförde.

Spisesteder

Der ligger en lille håndfuld spisesteder omkring torvet i Preetz. Få overblikket hos Tripadvisor.

Overnatning

Der er ikke så mange hoteller at vælge imellem i Preetz. Til gengæld ligger både Kiel og Plön tæt på. Her er der mange sengepladser. Se mere hos Booking.com.

Preetz er kendt som "Schusterstadt" på grund af de mange skomagere, som tidligere holdt til i byen
Preetz er kendt som "Schusterstadt" på grund af de mange skomagere, som tidligere holdt til i byen

(Annonce)

Billeder fra Preetz

Billeder fra Preetz

Kort over Preetz

Kort over Preetz

(Annonce)

Byer i nærheden

Eckernförde

Hyggelig havneby i bunden af fjorden

Eutin

Slotsby på kanten af Holsteinische Schweiz

Holsteinische Schweiz

Frodige skove i et bakket sølandskab

Plön

Hyggelig slotsby med søkig

Oplev Tyskland