Gå over grænsen

Tyskland er et stort land med mange grænser til mange naboer. De fleste grænseovergange er bare et stykke vej eller togskinne, der skifter nationalitet undervejs.  Men der findes også en række anderledes grænseovergange, der er en oplevelse værd i sig selv, og som alle skal krydses til fods.

På denne side kan du læse mere om fire udvalgte grænser, som på få minutter bringer dig fra Tyskland og henholdsvis til Østrig, Schweiz, Polen og Danmark.

Bad Säckingen – tagdækket træbro til Schweiz

badsackingen
Broen ved Bad Säckingen er Europas længste overdækkede træbro.

Siden 1272 har en træbro forbundet Bad Säckingen i Tyskland med byen Stein i Schweiz på den anden side af Rhinen. Den nuværende tagdækkede træbro er fra år 1700, og den er med sine 204 meter den længste af sin slags i Europa.

Broen var i mange århundreder et vigtigt knudepunkt henover Rhinen, men i dag er der andre broer til at trække det tunge læs. Så den gamle træbro fungerer i dag udelukkende som fodgængerbro.

Selve byen Bad Säckingen er i øvrigt også et besøg værd med sine mange velbevarede huse og den fine domkirke.

Læs mere om byen på Bad Säckingens turistsite. 

Görlitz – fra midtbyen og direkte til Polen

Udsigt til Görlitz
En lille bro over floden Neisse adskiller Görlitz og polske Zgorzeleg.

Görlitz er Tysklands østligste by, og den ligger bogstaveligt et (kraftfuldt) stenkast fra Polen.

I mange århundreder bredte byen sig på hver sin side af floden Neisse. Men efter 2. verdenskrig blev Tysklands grænser rykket mod vest, og her blev floden Neisse valgt som ny grænsemarkør. Det betød, at Görlitz blev delt i to, og den østlige bydel blev til den polske by Zgorzelec.

I 2004 blev en ny version af broen ”Altstadtbrücke” genåbnet, så fodgængere igen frit kan vandre frem og tilbage mellem midtbyen i Görlitz og Zgorzeleg. Og i det hele taget er de to byer meget tæt forbundne. For eksempel markedsfører de sig i fællesskab som Europastadt Görlitz/Zgorzeleg.

Læs mere om Görlitz.

Füssen – over bjerget til Østrig

Vandring over grænsen til Østrig
Füssen. Denne grænseovergang til Østrig ligger i 1150 meter højde. God tur!

I udkanten af den sydtyske by Füssen kan du begive dig ud på en frisk vandretur, der ender ved grænsen til Østrig i 1150 meters højde. Heroppe kan du nyde udsigten over skove, bjerge og klare søer – og måske en kold forfriskning på restauranten Salober Alm?

Der er en fint markeret vandrerute hele vejen fra Füssen til toppen, og undervejs kan du dyppe dig i den smukke og klare sø Alatsee, hvis du trænger til at blive kølet af. 

Læs mere om Füssen.

Kruså – grænsegenvejen ved Skomagerhus

Har du prøvet denne hyggelige grænseovergang ved Kruså?

Den lille træbro ved Skomagerhus tæt på Kruså udgør den vel nok hyggeligste grænseovergang mellem Danmark og Tyskland.

Foran broen står en sten. Den markerer starten på den nye grænsedragning, som fandt sted i 1920, da indbyggerne i det daværende Nordslesvig bestemte, at de fremover ville høre til Danmark. Stenen ved Skomagerhus er den første af i alt 280 nummererede grænsesten i granit, og du kan stadig se en del af dem langs den dansk/tyske grænse.

Tæt ved grænseovergangen ligger Kobbermølle / Kupfermühle, der er et stykke velbevaret industrihistorie fra 1612 skabt af Christian 4. Grænseovergangen er også et godt udgangspunkt for vandreture på Gendarmstien og den tyske pendant, Fördesteig.

Læs meget mere om Skomagerhus, Kobbermølle og alle de andre spændende oplevelser, der venter i grænselandet.

Oplev Tyskland