Görlitz

Velkommen til Görliwood. En fantastisk filmkulisseby blot en bro fra Polen

Görlitz er Tysklands østligste by og samtidig en af de bedst bevarede. Byen slap skånsomt igennem 2. verdenskrig, og siden genforeningen er den historiske bymidte sat smukt i stand. Ikke mindst takket være en årlig milliondonation til restaureringen fra en hemmelig donor.

Den gamle bydel i Görlitz er derfor et fantastisk og farverigt syn med kirker og pladser og krogede gyder med stemningsfulde byhuse. Faktisk byder Görlitz på ikke færre end 4000 historiske monumenter.

Filmbyen Görliwood

Den velbevarede gamle bydel er ikke kun interessant for turister og de mange tyskere, der vælger at nyde deres pension i byen.

Også filmindustrien har fået øjnene op for Görlitz – eller Görliwood, som byen også kalder sig selv, når kameraerne kører.

Siden 1950’erne er der blevet optaget over 100 film i byen. Blandt andet kendte film som Quentin Tarantinos “Inglourious Basterds” og Wes Andersens farverige “The Grand Budapest Hotel”.

Gå til Polen

I dag markerer floden Neisse grænsen mellem Tyskland og Polen – og grænsen mellem byerne Görlitz og Zgorzelec. Men indtil 1945 var der ingen grænse – og kun én by.

Efter 2. verdenskrig blev grænserne rykket mod vest, og her blev floden Neisse valgt som grænsemarkør. Det betød, at Görlitz blev delt i to, og den østlige bydel blev til polske Zgorzelec.

I 2004 genåbnede den bro, der indtil 1945 forbandt de to bydele, så man på få minutter kan gå fra Görlitz til Zgorzelec – og fra Tyskland til Polen.

Læs mere

Untermarkt

Byens centrale plads. Her står bygningerne nærmest i kø for at overgå hinanden i overdådighed og pragtfuldhed.

Pladsen er delt i to af en lille række huse – en såkaldt “Mittelzeil” – som er med til at gøre det hele mere intimt. 

Beundr blandt andet “Schönhof” – en renæssanceperle fra 1526, det gotisk rådhus med det 60 meter høje tårn og rådhusapoteket fra 1552.

Altstadtbrücke

I over 800 år har en bro strukket sig over floden Neisse og forbundet bydelene i Görliz. Men i 1945 blev Altstadtbrücke sprunget i luften af tyske tropper på tilbagetog.

Og med den efterfølgende deling af Görlitz og kolde krigsår gik der næsten 60 år, før det igen kom en bro på stedet.

I 2004 blev den nye Altstadtbrücke åbnet, så beboere og besøgende igen nemt kunne gå mellem Görlitz og Zgorzelec.

Peterskirche

På toppen af den gamle bydel i Görlitz ligger Pfarrkirche St. Peter und Paul. Det nuværende kirkebyggeri er påbegyndt i starten af 1400-tallet oven på et ældre kirkebyggeri fra det 11. århundrede. Kirken er beklædt med et 72 meter langt kobbertag.

Nyd udsigten over Neisse og Polen i den lille park bag kirken.

Tårne

Det 51 meter høje Reichenbacher Turm er det højeste af de tre tilbageværende forsvarstårne i byen. 

Derudover kan du besøge det buttede tårn, Dicker Turm, og det slanke Nikolaiturm.

Zgorzelec

Hvor mange steder kan du gå fra hjertet af en by og direkte over til en anden by i et andet land – på to minutter?

Indtil 1945 var området på østsiden af floden Neisse en del af Görlitz. Men så blev der trukket nye landegrænser, og bydelen blev til den polske by Zgorzelec.

Byen har 30.000 indbyggere og lokker med billige restauranter, cigaretter og spiritus. Men her er også en række smukt restaurerede huse, og en fin promenade, hvorfra du kan nyde udsigten ind over Görlitz.

Bautzen

Bautzen ligger smukt på en bakketop oven over floden Spree. Byens middelalderskyline er præget af en række forsvars- og kirketårne.

Læs mere om Bautzen.

Cottbus

Cottbus ligger små 100 kilometer nord for Görlitz og byder på grønne parker, industrihistorie og en gammel bydel. Læs mere om Cottbus.

Löbau

Denne lille by ligger på vejen og toglinjen mellem Bautzen og Görlitz og byder på en smuk markedsplads med rådhus og borgerhuse.

Umiddelbart lige uden for byen ligger det skovklædte Löbauer Berg (448 meter), der faktisk er en udslukt vulkan. På toppen af bjerget står støbejernstårnet König-Friedrich-August-Turm fra 1854. Det 28 meter høje tårn er det eneste bevarede støbejernstårn i Europa. Læs mere om Löbau.

Dresden

110 kilometer vest for Görlitz ligger Dresden. Byen blev slemt beskadiget i slutningen af 2. Verdenskrig, men mange af de monumentale byggerier i midtbyen er genopbygget. Blandt andet slottet Zwinger, der regnes for et af hovedværkerne i tysk barok.

Læs mere om Dresden.

Tjekkiet

Imens Polen er i gåafstand fra Görlitz, så er Tjekkiet en anelse længere væk – men stadig tæt på.

Borgbyen Frydlant ligger eksempelvis kun 30 kilometer borte, og den mellemstore by Liberec er 60 kilometer borte.

Der går tog fra Görlitz til Liberec med et togskifte i den tyske by Zittau.

Der er 175 kilometer til Prag (billedet).

Overnatning

Der findes et væld af overnatningssteder i Görlitz. Oplev Tykslands udsendte lejede en lejlighed i det hyggelige område Nikolaiviertel i udkanten af den gamle bydel.

Gå på opdagelse på booking.com.

Mad

Restauranter er der også masser af. Både internationale og mere regionale. En del steder kan du for eksempel smage “schlesisches himmelreich” – en slags kogt skinke med svesker og knödel. Om smagen så også er himmelsk, er der nok delte meninger om…

Få et overblik over spisesteder hos Tripadvisor.

Untermarkt er byens centrale torv med flere elegante bygninger.
Untermarkt er byens centrale torv med flere elegante bygninger.

(Annonce)

Billeder fra Görlitz

Billeder fra Görlitz

Kort over Görlitz

Kort over Görlitz

Kort og links

Kort og links

Visit Görlitz – byens officielle turistinformation

Görlitz/Zgorzeleg – info om tvillingebyerne

Görlitz.de – info om byen som filmby

Tierpark Görlitz – byens lille zoo

Byer i nærheden

Bautzen

Bautzen

Historisk by med tårnhøje serværdigheder

Cottbus

Sorbisk hovedby i grønne omgivelser

Zwinger i Dresden

Dresden

Barokke vartegn i en af Tysklands mest besøgte byer

Löbau

Seværdig lille by mellem vulkaner og bjerge

Oplev Tyskland