Goslar

Den gamle mineby er et perfekt udgangspunkt for oplevelser i Harzen

Goslar er noget ganske særligt. Den ældgamle by i udkanten Harzen byder på en perfekt bevaret gammel bydel garneret med smukke kirker, pladser og monumenter.

Byens arkitektoniske rigdom skyldes i høj grad minedriften ved Rammelsberg, der i hundredvis af år sendte store rigdomme til byen. I dag er både minerne og den historiske bykerne en del af UNESCOS verdensarv.

En rigtig turistmagnet

Goslar slap igennem 2. Verdenskrig uden alvorlige bombardementer – endda selvom Luftwaffe havde en luftbase tæt på byen. Til gengæld oplever byen lidt af et moderne bombardement af turister, der kommer for at opleve den historiske bykerne.

Og der er der sådan set ikke noget at sige til. For byen fremstår som et helstøbt pragtværk bestående af skønne bindingsværkshuse og imponerende palæer og kirker.  

Heldigvis er den gamle bydel så stor, at du sagtens kan finde fredelige smågader og gyder, hvor du kan få en fin fornemmelse for byens levende historie uden at gå i hælene på alle de andre turister hele tiden.

Samtidig ligger Goslar iddelt i forhold til at køre op i højderne og opleve Nationalpark Harzen.

Læs mere

Kaiserpfalz

Det kejserlige palads er opført for næsten 1000 år siden og vidner om byens centrale betydning i det tysk-romerske rige.

Paladset blev opført i år 1025, og det blev den tysk-romerske kejser Henrik III’s foretrukne residens. kejserens efterfølger – Henrik IV blev født her.

I dag er paladset indrettet til museum, og der bliver holdt vielser her.

Kirker

Der ligger en række interessante kirker i Goslar. Blandt andet den smukke Domvorhalle – der egentlig blot er en del af den tidligere domkirke St. Simon og St. Judas, der blev opført af den tydk-romerske kejser Henrik III. 

Det stemningsfulde kirkebyggeri er fra 1047, og det var en inspirationskilde for mange andre tyske kirkebyggerier på den tid. Resten af kirken blev revet ned i i starten af 1800-tallet, da den var gået i kraftigt forfald.

Besøg også Marktkirche St. Cosmas und Damian, der ligger ved byens markedsplads. De to tårne rager 66 meter på i luften, så du kan spotte kirken på lang afstand.

Kig også forbi Frankenberger Kirche og St. Jakobi Kirche.

Markedspladsen

Markedspladsen i Goslar er lidt af en pragtparade af imponerende bygningsværker. Her står blandt andet det røde Kaiserworth fra omkring år 1500- opført af byens rige købmænd. 

Rådhuset er et andet storslået bygningsværk fra midten af 1400-tallet. Kig også indenfor i den rigt dekorerede “Huldigungssaal”.

På markedspladsen kan du også se det ikoniske springvand med byens symbol – den gyldne ørn.

Bindingsværkstur

Hele den gamle bydel i Goslar er spækket med maleriske bindingsværkshuse fra forskellige epoker. I alt er her omkring 1200 af slagsen, og det kan varmt anbefales at vandre rundt på må og få i byens gader og kigge nærmere på dem.

Prøv for eksempel en slentretur langs åen Abzucht i gaderne Neue Strasse og An der Gose. Eller gå hele vejen igennem den billedskønne Glockengiesserstrasse.

Braunschweig

Denne historiske hovedstadsby ligger 45 kilometer nordpå. Læs mere om Braunschweig.

Göttingen

75 kilometer sydpå ligger studiebyen Göttingen, der lokker med liv og glade dage i smukke, historiske rammer. Læs mere om Göttingen.

Hannover

Hannover ligger 85 nord for Goslar og er et oplagt stop, hvis der skal tankes lidt storbystemning op inden Harzen. Læs mere om Hannover.

Harzen

Goslar er indgangsporten til Harzen – et smukt naturområde med skovklædte bakker og smukke dale. Læs mere om Harzen.

Hildesheim

Hildesheim ligger 65 kilometer nordvestpå og byder på verdensarvs-kirker og  “verdens smukkeste markedsplads” ifølge den tyske filosof Wilhelm von Humboldt. Læs mere om Hildesheim.

Ilsenburg

30 kilometer østpå ligger den lille by Ilsenburg omgivet af stor natur. Læs mere om Ilsenburg.

Osterwieck

Godt 25 kilometer nordpå ligger Osterwieck, der byder på over 400 historiske bindingsværkshuse i den velbevarede bymidte. Læs mere om Osterwieck.

Wernigerode

35 kilometer øst for Goslar ligger byen Wernigerode. En helstøbt bindingsværksby med 1400-talsrådhuset som mønstereksemplet med tårne og krummelurer. Over byen troner middelalderslottet Schloss Wernigerode. Læs mere om Wernigerode.

Vandreture

Der er utallige vandreruter og -stier i Harzen. I byen Ilsenburg tæt på Goslar kan du for eksempel gå den 26 kilometer lange rute “Heinrich-Heine-Weg“.

Du kan også komme helt tæt på den nyere tyske historie med en gåtur langs den gamle grænse mellem Øst- og Vesttyskland, der delte Harzen op i to. Cirka 75 kilometer af den knap 1400 kilometer gamle grænse går i Harzen. Grænsevejen starter også i Ilsenburg. På ruten kan man stadig se rester af betonveje, hegn og vagttårne.

Spisesteder

Mange turistbesøg skaber mange spisesteder, så du kommer ikke til at sulte i Goslar. 

Der er mange restauranter, der serverer traditionel regional kost – som for eksempel Die Butterhanne ved markedspladsen. Du kan også prøve bryghuset Brauhaus Goslar, hvis du vil smage på hjemmebrygget øl og tysk mad med et tvist. Find flere spisesteder i Goslar hos Tripadvisor.

Overnatning

Der er masser af steder at overnatte i Goslar. Både hoteller og private lejligheder. Få et overblik hos booking.com.

Markedspladsen er flankeret af en perlerække af farverige, gotiske bygningsværker.
Markedspladsen er flankeret af en perlerække af farverige, gotiske bygningsværker.

(Annonce)

Billeder fra Goslar

Billeder fra Goslar

Kort over Goslar

Kort over Goslar

(Annonce)

Byer i nærheden

Hildesheim

Verdensarvskirker og strålende markedsplads

Ilsenburg

Harzen-by omgivet af natur

Quedlinburg

Quedlinburg

Et af de absolutte højdepunkter ved en ferie i Harzen.

Wernigerode

Wernigerode

Klassisk bindingsværksidyl a la Harzen

Oplev Tyskland