Bautzen

Historisk by med tårnhøje seværdigheder

Bautzen ligner nærmest ét stort fæstningsværk, hvis du står neden for bakkebyen ved floden Spree. Herfra er der et dramatisk udsyn til den massive bymur med de maleriske tårne, der er placeret på en ufremkommelig klippe. 

Beliggenheden understreger, at det bestemt ikke var nogen walk-over, hvis man havde planer om at indtage byen i gamle dage. I dag er der til gengæld mange turister, der indtager byen og blander sig med byens godt 40.000 indbyggere hver dag – og med god grund. For tårnbyen med den seværdige bymidte er virkelig et besøg værd.

Det sorbiske mindretals by

Udover at være en attraktiv by at holde ferie i, er Bautzen også områdets hovedby for det sorbiske mindretal. Sorberne er et slavisk folk, der i mange århundreder har boet i området Lausitz, der i dag ligger i de tyske delstater Sachsen og Brandenburg.

Du kan blive klogere på det sorbiske mindretal på slottet Ortenburg, der huser det sorbiske museum.

Overalt i Bautzen er det sorbiske mindretal synligt, da alle byskilte står på både tysk og sorbisk. For eksempel hedder byen Budyšin på sorbisk.

Læs mere

Tårn-tur

Det lokale turistbureau har givet Bautzen kælenavnet “Türme-stadt”, og der er helt sikkert noget om snakken. For der er virkelig mange gamle tårne, der rager op i byens skyline.

turistbureauets hjemmeside kan du læse mere om 16 af byens tårne. Her vil vi nøjes med at fremhæve tårnet “Alte Wasserkunst“. Det er ikke bare et tårn men også en vandmølle, der i hundredvis af år forsynede den højtliggende by med vand fra floden Spree. Tårnet er i dag omdannet til museum, hvor du kan lære mere om både tårn og mølleværk. Fra toppen er der desuden en fin udsigt over byen.

På opdagelse i byen

Bautzen er en by med over 1000 år på bagen, og der er mange smukke, gamle huse i byen. En rundtur kan meget passende starte eller slutte på byens centrale plads, Hauptmarkt, hvor der også ligger flere caféer og restauranter.

Sæt også kursen mod slottet Ortenburg, der huser det sorbiske museum og besøg den stemningsfulde kirkeruin, Nicholaikirche.

Gåtur ved floden

Det kan varmt anbefales at gå en tur langs floden Spree, der løber neden for den gamle bydel. Herfra kan man virkelig få en fornemmelse af de høje klipper og bymure med tilhørende tårne, som omkranser byen.

Floden og den gamle by er forbundet med veje og trapper flere steder. Blandt andet ved tårnet Neue Wasserkunst.

Cottbus

Cottbus ligger små 100 kilometer nord for Bautzen og byder på grønne parker, industrihistorie og en gammel bydel. Læs mere om Cottbus.

Görlitz

50 kilometer øst for Bautzen – lige på grænsen til Polen – ligger Görlitz. Byen har en meget velbevaret gammel bydel, der har været kulisse i mange film.

Læs mere om Görlitz.

Löbau

Löbau ligger 21 kilometer sydøst for Bautzen, og byder på en smuk markedsplads med rådhus og borgerhuse.

Umiddelbart lige uden for byen ligger det skovklædte Löbauer Berg (448 meter), der faktisk er en udslukt vulkan. På toppen af bjerget står støbejernstårnet König-Friedrich-August-Turm fra 1854. Det 28 meter høje tårn er det eneste bevarede støbejernstårn i Europa. Læs mere om Löbau.

Dresden

65 kilometer vest for Bautzen ligger Dresden. Byen blev slemt beskadiget i slutningen af 2. Verdenskrig, men mange af de monumentale byggerier i midtbyen er genopbygget. Blandt andet slottet Zwinger, der regnes for et af hovedværkerne i tysk barok.

Læs mere om Dresden.

Tjekkiet

Tjekkiet ligger godt 50 kilometer væk, så du kan sagtens krydre en ferie i Bautzen med en tur over grænsen.

Borgbyen Frydlant ligger tæt på grænsen, og det samme gør den mellemstore by Liberec.

Spisesteder

Der ligger en del cafeer og restauranter i den gamle bydel. Især på Hauptmarkt og i Schlossstrasse.

Bautzen er i øvrigt berømt for sin sennep, så hvis du er vild med det, så kan du kigge ind i Bautzener Senfstube, hvor du kan smage diverse retter med sennep og købe senneps-souvenirs.

Se, hvad byen ellers har at byde på af spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Bautzen har en del overnatningssteder i flere forskellige prisklasser.

Se mere hos Booking.com.

Schlossstrasse er en af de hyggeligste gader i byen
Schlossstrasse er en af de hyggeligste gader i byen

(Annonce)

Billeder fra Bautzen

Billeder fra Bautzen

Links og kort

Links og kort

Bautzen Info – byens turistinformation
Alte Wasserkunst – tårn og møllemuseum i ét
Sorbisches Museum Bautzen – museum om det sorbiske mindretal
Saurier Park – forlystelsespark med fokus på dinosaurer
Ostsachsen – regional turistinformation

Byer i nærheden

Cottbus

Sorbisk hovedby i grønne omgivelser

Zwinger i Dresden

Dresden

Barokke vartegn i en af Tysklands mest besøgte byer

Görlitz

Filmkulisse i gåafstand til Polen

Löbau

Seværdig lille by mellem vulkaner og bjerge

Oplev Tyskland