Dresden

Barokke vartegn i en af Tysklands mest populære byer

Dresden er et sikkert besøgs-hit. Hvert år lægger millioner af turister ferieruten forbi storbyen ved Elben for at opleve berusende og bombastiske barokmesterværker som paladset Zwinger og domkirken Frauenkirche.

I de allersidste dage af 2. Verdenskrig blev byen kraftigt bombet, og det meste af den indre by blev ødelagt. Efter krigen blev store dele af den gamle bys bombede bygninger revet ned og erstattet af nyt. Men samtidig blev en en del af de mest ikoniske bygninger dog genopført, så man i dag stadig kan besøge byen og fornemme fortidens barokke storhed.

En grøn storby

Dresden er med sine 550.000 indbyggere lidt af en storby, og det fornemmer man, når man ankommer til en af byens store banegårde, eller står på Neuermarkt og kigger på Frauenkirche og de mange forbipasserende.

Men samtidig er byen faktisk en af de grønneste storbyer i Europa. Over halvdelen af byens areal består af skove og parker, og det kan være en god idé at søge mod et af byens grønne områder, hvis det turistfyldte centrum med de smukke barokbygninger bliver lidt for meget.

Læs mere

Zwinger

Byens absolutte vartegn – og et af barokkens højdepunkter i det hele taget – er paladset Zwinger.

Stedet startede egentlig blot som et orangeri, men udviklede sig hurtigt til et palads, der blev omdrejningspunkt for fest og glade dage.

Frauenkirche

Frauenkirche fra 1743 er et af de meste kendte monumenter i Dresden. Kirkens historie går egentlig helt tilbage til 1200-tallet, men i løbet af årene blev den oprindelige kirke så forfalden, at man besluttede at opføre en ny. Og den blev opført i overdådig barokstil.

Efter alvorlige skader i 2. Verdenskrig blev kirken genopbygget og fremstår nu igen i al sin pragt. 

Barok-spot

Stilarten barok fylder rigtig meget i bybilledet i Dresden. Ja faktisk er der en hel undergren inden for barokken, der bliver betegnet Dresden-barok.

På en gåtur gennem byen støder du på masser af ornamenter og krummelurer på de historiske bygninger, der oser af barok. Både på de store seværdigheder som Zwinger og Frauenkirche, men også alle mulige andre steder.

Neustadt

Området nord for Elben har ikke de samme monumentale seværdigheder som Altstadt på den anden side af floden. Men her er en anden og mere afslappet atmosfære med mange gallerier, spisesteder og specialbutikker.

Trods navnet er Neustadt ikke nogen ny og moderne bydel. Navnet blev givet området i 1700-tallet, da bydelen blev genopbygget efter en brand.

Bautzen

Bautzen, 65 kilometer øst for Dresden, ligger smukt på en bakketop oven over floden Spree. Byens middelalderskyline er præget af en række forsvars- og kirketårne.

Læs mere om Bautzen.

Görlitz

110 kilometer øst for Dresden ligger Görlitz. Byen har en meget velbevaret gammel bydel, der har været kulisse i mange film.

Læs mere om Görlitz.

Leipzig

120 kilometer vest for Dresden ligger Sachsens største by, Leipzig. Byen er kendt for sine mange stilfulde arkader og som stedet, hvor de første skridt mod Murens fald blev taget.

Læs mere om Leipzig.

Löbau

Löbau ligger 95 kilometer øst for Dresden og byder på en smuk markedsplads med rådhus og borgerhuse.

Umiddelbart lige uden for byen ligger det skovklædte Löbauer Berg (448 meter), der faktisk er en udslukt vulkan. På toppen af bjerget står støbejernstårnet König-Friedrich-August-Turm fra 1854. Det 28 meter høje tårn er det eneste bevarede støbejernstårn i Europa. Læs mere om Löbau.

Overnatning

Med omkring 10 millioner årlige turister er der masser af overnatningsmuligheder i Dresden. Se mere på Booking.com.

Spisesteder

Millioner af turister skal også have mad. Så spisestederne ligger tæt. Læs mere på Tripadvisor.

Frauenkirche fremstår i dag smukt genopbygget efter alvorlige skader i 2. Verdenskrig.
Frauenkirche fremstår i dag smukt genopbygget efter alvorlige skader i 2. Verdenskrig.

(Annonce)

Billeder fra Dresden

Billeder fra Dresden

Kort over Dresden

Kort over Dresden

(Annonce)

Byer i nærheden

Bautzen

Bautzen

Historisk by med tårnhøje serværdigheder

Görlitz

Filmkulisse i gåafstand til Polen

Leipzig

Leipzig

Historisk handelsby med dominerende DDR-fortid

Löbau

Seværdig lille by mellem vulkaner og bjerge

Oplev Tyskland