Löbau

Seværdig lille by mellem vulkaner og bjerge

Löbau (Lubij på sorbisk) ligger og putter sig i en dal mellem den for længst udslukte vulkan, Löbauer Berg og den lille bjergkæde Oberlausitzer Berge. Byen er et besøg værd i sig selv, men det er især de smådramatiske omgivelser, der lokker.

Nogle få kilometer fra byen ligger nemlig det 448 meter høje Löbauer Berg, der er kronet af det majestætiske støbejernstårn König-Friedrich-August-Turm. Herfra er der en formidabel udsigt over de bakkede omgivelser. Der er flere forskellige vandreruter mellem bjerget og byen, og den mest direkte rute kan klares på under en time.

Stemningsfuld markedsplads

Nede i byen er det også værd at slentre lidt rundt i den gamle bydels gader. Især markedspladsen er et ophold værd. Her ligger flere velbevarede historiske huse. Blandt andet Bretschneider Haus, hvor manden bag König-Friedrich-August-Turm boede, samt det historiske rådhus, der har rødder tilbage til 1300-tallet.

Löbau tilhørte i middelalderen et forbund af seks byer i regionen Oberlausitz. De øvrige byer var Görltiz, Kamenz, Lauban, Zittau og Bautzen. I dag er forbundet delvist genoplivet – men mest i form af et turismesamarbejde.

Læs mere:

König-Friedrich-August-Turm

Det smukke støbejernstårn på toppen af Löbauer Berg er uden tvivl Löbaus største seværdighed. Tårnet er 28 meter højt og regnes for det eneste tilbageværende observationstårn bygget af støbejern i Europa. Fra tårnets udsigtsplatform er der en flot udsigt over det omkringliggende, bakkede landskab – vær dog forberedt på, at tårnet godt kan gynge lidt i blæsevejr!

Tårnet er opført i 1854 og opkaldt efter Kong Friedrich August den 2. af Sachsen. Det er bygget af den lokale bagermester Friedrich August Bretschneider, som tilbød at finansiere tårnet, hvis han kunne få eneret på at drive et gæstgiveri ved tårnet i 15 år.

Bagermesteren endte i øvrigt med at sætte sig selv i dyb gæld for at gøre byggeriet færdigt, da opførelsen af tårnet endte med at blive fem gange dyrere end budgetteret.

Markedspladsen og rådhuset

Du må endelig ikke snyde dig selv for at runde markedspladsen i Löbau, selvom du måske har kurs mod bjerget.

Den harmoniske plads byder på flere seværdige bygninger. Blandt andet Bretschneider Haus, hvor bagermester og tårnbygger, Friedrich August Bretschneider, boede. Læg også mærke det gule 1700-talshus Das goldene Kauffahrerschiff.

Rådhuset er pladsens dominerende byggeri. Det er oprindeligt opført i 1300-tallet, men er næsten fuldstændig ombygget i 1700-tallet efter en brand. Kun det gotiske tårn er bevaret fra det oprindelige byggeri.

En speciel detalje ved rådhuset er de særlige slagterbænke, som befinder sig i kælderen. Det var her, byens slagtere i sin tid holdt til, da man af hygiejnemæssige årsager begyndte at rykke slagterne inden døre i middelalderen. Ifølge Löbaus turistinformation, som i øvrigt holder til i kælderen med slagterbænkene, er byens rådhus det eneste i Tyskland, som har bevaret sine oprindelige slagterbænke.

Görlitz

25 kilometer øst for Löbau – lige på grænsen til Polen – ligger Görlitz. Byen har en meget velbevaret gammel bydel, der har været kulisse i mange film.

Læs mere om Görlitz.

Bautzen

Bautzen (20 kilometer fra Löbau) ligger smukt på en bakketop oven over floden Spree. Byens middelalderskyline er præget af en række forsvars- og kirketårne. Læs mere om Bautzen.

Cottbus

Cottbus ligger små 100 kilometer nord for Löbau og byder på grønne parker, industrihistorie og en gammel bydel. Læs mere om Cottbus.

Dresden

95 kilometer vest for Löbau ligger Dresden. Byen blev slemt beskadiget i slutningen af 2. Verdenskrig, men mange af de monumentale byggerier i midtbyen er genopbygget. Blandt andet slottet Zwinger, der regnes for et af hovedværkerne i tysk barok.

Læs mere om Dresden.

Tjekkiet

Tjekkiet ligger kun 10-15 kilometer væk, så du kan sagtens krydre en ferie i Löbau med en tur over grænsen.

Borgbyen Frydlant ligger tæt på grænsen, og det samme gør den mellemstore by Liberec.

Spisesteder

Löbau er med sine små 17.000 indbyggere ikke nogen storby. Derfor bugner byen heller ikke af spisesteder. Der findes dog en håndfuld muligheder. Læs mere hos Tripadvisor.

Overnatning

Vil du overnatte i Löbau, så er der lidt at vælge imellem. Ellers kan natten tages i enten Bautzen eller Görlitz. Se overnatningssteder hos Booking.com.

lobau9
Den stemningsfulde markedsplads i Löbau er den lille bys omdrejningspunkt

(Annonce)

Billeder fra Löbau

Billeder fra Löbau

Kort over Löbau

Kort over Löbau

(Annonce)

Byer i nærheden

Bautzen

Bautzen

Historisk by med tårnhøje serværdigheder

Cottbus

Sorbisk hovedby i grønne omgivelser

Zwinger i Dresden

Dresden

Barokke vartegn i en af Tysklands mest besøgte byer

Görlitz

Filmkulisse i gåafstand til Polen

Oplev Tyskland