Cottbus

Sorbisk hovedby i grønne omgivelser

Cottbus har lidt af det hele: En historisk bymidte med kirker, barokhuse og bymur; frodige parker med spor efter industrihistorien – og ikke mindst et tydeligt østtysk aftryk i form af bumlende sporvogne og store boligblokke.

Byen, der med sine godt 100.000 indbyggere er delstaten Brandenburgs næststørste, er opstået omkring floden Spree. I den store bypark, Carl-Blechen-Park, kan man slentre en tur i selskab med fredelige mosegrise og besøge det tidligere dieselkraftværk, der i dag huser et museum for moderne kunst.

Bomber og genopbygning

Mod slutningen af 2. verdenskrig blev Cottbus hårdt ramt af et amerikansk bombeangreb. Store dele af byen blev lagt i ruiner, og derfor er det historiske centrum af i dag i høj grad et resultat af en grundig genopbygning.

Imens centrum vendte nogenlunde tilbage til sit oprindelige udseende, blev der andre steder i byen opført store boligblokke efter krigen. De fleste af dem må betegnes som mere praktiske end smukke, men de er med til at give byen et klart strejf af ”Østtyskland” – især i kombination med sporvognene, som stadig kører rundt i byen.

Hjemsted for sorbisk mindretal

Cottbus var tidligere en vigtig by i det historiske område, Lausitz, der i dag breder sig ud over grænserne i Tyskland, Polen og Tjekkiet. Lausitz var blandt andet hjemsted for det vestslaviske folk Sorberne, som i dag er anerkendt som et nationalt mindretal i Tyskland med eget sprog.

I dag kan du tydeligt fornemme sorbernes tilstedeværelse i Cottbus, hvis du kigger nærmere på byens skilte. Her står alle stednavne nemlig på både tysk og sorbisk. ”Cottbus” får derfor selskab af ”Chóśebuz” på byskiltene og broen ”Göthebrucke” går eksempelvis også under det sorbiske navn ”Most Goethego”.

Læs mere:

Bymuren

I middelalderen var Cottbus omgivet af en 1900 meter lang bymur med 48 tårne. Men med tiden mistede muren sin betydning, og hele murværket blev faktisk revet ned i løbet af 1800-tallet for at give plads til nye fabrikker og indbyggere. I 1938 blev 1200 meter af muren dog genopført, så man i dag kan fornemme fortidens forsvarsværk. Muren løber mellem Münzturm og Spremberger Turm, og flere steder er der bygget små huse – de såkaldte Wiekhäuser – ind i selve murværket.

Altmarkt

Centrum i Cottbus er Altmarkt, som har været byens omdrejningspunkt siden 1200-tallet. Mange af pladsens huse stammer fra slutningen af 1600-tallet, hvor store dele af byen blev genopbygget efter en voldsom brand. Derudover stammer en del af husene fra den anden side af 2. Verdenskrig, hvor der ikke var råd til at bygge alt på fra bunden igen.

Kirker

Oberkirche er Cottbus’ hovedkirke – og den største kirke i hele det tidligere Niederlausitz. Den nuværende bygning er fra starten af 1500-tallet og opført i sengotisk stil. Under 2. Verdenskrig brød kirken i brand, og en del af taget faldt ned i 1946. Der er en fin udsigt fra det 55 meter høje tårn.

Ikke så langt fra Oberkirche kan du også besøge byens gamle klosterkirke, som ligger på Klosterplatz.

Industrihistorie

I 1800-tallet blomstrede byens industri, og Cottbus blev et vigtigt trafikalt og handelsmæssigt knudepunkt. Især tekstilindustrien fik en fremtrædende plads i byen.

I udkanten af byparken Carl-Blechen-Park kan man stadig se tre fine eksempler på byens industrihistorie i form af tekstilfabrikken Wilhelmsmühle fra 1830erne, et fredet elværk opført i nygotisk stil og ikke mindst det gamle dieselkraftværk, der i dag er omdannet til museum. 

Teatret

Det markante Staatstheater Cottbus er opført i udkanten af den gamle bydel i 1908. Det er bygget i sen jugendstil efter tegninger af Berlin-arkitekten Bernhard Sehring. Det store, hvide teater er det eneste nationalteater i delstaten Brandenburg.

I omegnen af teatret ligger der flere fornemme villaer som synlige beviser på byens blomstringsperiode i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet.

Zoo og Branitz-parken

Lidt uden for centrum fortsætter de grønne oplevelser i Cottbus. Mod syd ligger byens zoologiske have, der byder på mange forskellige eksotiske dyr. Og lige over for ligger Branitzer Park. I parken kan man se et lille barokslot og de specielle pyramideformede høje, hvor slottets tidligere ejere ligger begravet. Slottet er i dag indrettet til museum. 

Bautzen

Bautzen

Bautzen, 75 kilometer syd for Cottbus, ligger smukt på en bakketop oven over floden Spree. Byens middelalderskyline er præget af en række forsvars- og kirketårne.

Læs mere om Bautzen.

Görlitz

Ferie i Görlitz

100 kilometer syd for Cottbus ligger Görlitz. Byen har en meget velbevaret gammel bydel, der har været kulisse i mange film.

Læs mere om Görlitz.

Löbau

Löbau ligger cirka 100 kilometer syd for Cottbus og byder på en smuk markedsplads med rådhus og borgerhuse.

Umiddelbart lige uden for byen ligger det skovklædte Löbauer Berg (448 meter), der faktisk er en udslukt vulkan. På toppen af bjerget står støbejernstårnet König-Friedrich-August-Turm fra 1854. Det 28 meter høje tårn er det eneste bevarede støbejernstårn i Europa. Læs mere om Löbau.

Potsdam

Den smukke slotsby Potsdam ligger godt 130 kilometer nordvest for Cottbus. Byen er optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Læs mere om Potsdam.

Berlin

Tysklands hovedstad ligger ikke så langt fra Cottbus og byder på et væld af oplevelser. Læs mere om Berlin på Berlinblog.dk.

Bad Muskau

40 kilometer øst for Cottbus ligger den lille by Bad Muskau. Byen er især kendt for sin storslåede park, der er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv. Læs mere her.

Spreewald

Cirka 35 kilometer nord for Cottbus ligger naturområdet Spreewald, der er Europas største indlandsdelta med moser og floder. Det sorbiske mindretals kultur er også synlig i mange af byerne i området. Og så kender du måske de ikoniske ”Sprewälder Gurken”, som blandt andet spillede en vigtig birolle i den populære film ”Goodbye Lenin”.
Læs mere om Spreewald

Spisesteder

Der er mange forskellige muligheder for at få en bid mad i centrum af byen. Især omkring Altmarkt ligger der mange restauranter og caféer. Læs mere hos Tripadvisor

Overnatning

Cottbus er ikke nogen turistmagnet, men der findes dog en del overnatningsmuligheder. Se mere hos Booking.com.

Carl-Blechen Park ligger lige uden for byens gamle centrum
Carl-Blechen Park ligger lige uden for byens gamle centrum

(Annonce)

Billeder fra Cottbus

Billeder fra Cottbus

Kort over Cottbus

Kort over Cottbus

(Annonce)

Byer i nærheden

Bautzen

Bautzen

Historisk by med tårnhøje serværdigheder

Görlitz

Filmkulisse i gåafstand til Polen

Löbau

Seværdig lille by mellem vulkaner og bjerge

Potsdam

Pæne parker og flotte slotte

Oplev Tyskland