Potsdam

Brandenburgs park-og-slot-fyldte hovedstad er smuk som en filmkulisse

Der er en umiskendelig stemning af overskud og velstand over Potsdam. Følelsen bliver kun forstærket, når man står i byens enorme parkområde og kigger på slottet Sansoucci, hvis navn netop kan oversættes til noget i retning af ”uden bekymring”.

Byen er delstaten Brandenburgs hovedstad og har knap 200.000 indbyggere, men ved første øjekast virker byen ikke specielt stor. Det er først og fremmest de store, luftige parkområder, der dominerer bybilledet, og det kan varmt anbefales at slentre ud i det grønne.

Dansk filmdiva og hollandsk kvarter

I Park Sansoucci ligger byens ikoniske slot omgivet af blomstrende barokhaver, springvand og lysthuse. I det hele taget vrimler det med smukke palæer og slotte i Potsdam – både i Park Sansoucci og i byens øvrige parker.

I bydelen Babelsberg ligger et af byens andre slotte, men ellers er Babelsberg mest kendt for at huse det legendariske tyske filmstudie, Studio Babelsberg. Her blev størstedelen af tysk film produceret i starten af 1900-tallet, og en del af dem havde den danske stumfilmstjerne Asta Nielsen i hovedrollen.

Når du har fået nok af slotte og parker, så kan det også anbefales af runde centrum og det maleriske kvarter ”Holländisches Viertel”, der består af en lang række røde murstenshuse opført i 1700-tallet i hollandsk stil. I dag huser mange af gavlhusene specialbutikker og spisesteder.

Læs mere:

Sansoucci og parken

Dette fornemme rokoko-slot er Potsdams mest kendte seværdighed – og med god grund. Oversat til dansk betyder Sansoucci ”sorgenfri” eller ”uden bekymring”, og det er i høj grad den følelse, man har i kroppen, når man står i den grønne park og kigger på slottet. Her synes man langt væk fra verdens bekymringer, og det var da også tanken med lystslottet, da kong Frederik den Store af Preussen opførte det i 1747.

Slottet og de omkringliggende parker og bygninger er optaget på UNESCO’s liste over verdenskulturarv, og det er en fornøjelse af slentre omkring i de luftige, grønne omgivelser og beundre de smukke slotte og huse.

Sct. Nicolai-kirken

Den store, klassicistiske kirke rager med sin 77 meter høje kuppel godt op i landskabet. Kirken står midt på Alter Markt, og den var færdigbygget i 1850. Kirken er bygget som erstatning for byens tidligere kirke, som blev slemt beskadiget i en brand i 1795.
Sct. Nicolai blev også selv ramt under 2. Verdenskrig, og den gik delvist i stykker. I dag fremstår kirken smukt restaureret.

Det hollandske kvarter

Det såkaldte hollandske kvarter (Holländisches Viertel) er et hyggeligt nabolag i indre by skabt af den hollandske arkitekt Johann Bouman. Det består af i alt 134 karakteristiske huse, der er opført i perioden 1733 – 1742 i hollandsk stil med røde mursten, svungne gavle og stuer ud til vejen.

Planen var, at husene skulle befolkes af hollandske håndværkere, som kong Friedrich Wilhelm I havde inviteret til byen. Og de skulle altså føle sig hjemme.

I 1980erne var området i en slem forfatning, men i dag er kvarteret et af byens mest attraktive og stemningsfulde. Der er masser af specialbutikker og spisesteder i området.

Babelsberg

Området Babelsberg er et eksklusivt område i Potsdam med store villaer og et slot. Derudover er stedet kendt for sit historiske filmstudie, Studio Babelsberg, hvor utallige tyske film siden 1911 er blevet optaget. En af fortidens store stumfilmstjerner var i øvrigt danske Asta Nielsen, som lagde krop og mimik til en lang række tyske stumfilm i starten af 1900-tallet. I Tyskland er Asta Nielsen også bare kendt som ”Die Asta”. Læs mere om Studio Babelsberg

Cottbus

Cottbus ligger 140 kilometer sydøst for Potsdam og byder på grønne parker, industrihistorie og en gammel bydel. Læs mere om Cottbus.

Berlin

Tysklands hovedstad ligger bare 30 kilometer fra Potsdam, og de to byer er næsten vokset sammen. Derfor er det oplagt at tage en tur til Berlin, hvis du er i Potsdam. Læs mere om Berlin hos Berlinblog.dk.

Spreewald

Godt 100 kilometer syd for Potsdam ligger naturområdet Spreewald, der er Europas største indlandsdelta med moser og floder. Det sorbiske mindretals kultur er også synlig i mange af byerne i området. Og så kender du måske de ikoniske ”Sprewälder Gurken”, som blandt andet spillede en vigtig birolle i den populære film ”Goodbye Lenin”.
Læs mere om Spreewald

Spisesteder

Der ligger en del spisesteder i midtbyen af Potsdam – for eksempel i det hyggelige hollandske kvarter. Derudover er der også lidt spisesteder rundt omkring i de grønne parkområder ved slottet Sansoucci. Læs mere hos Tripadvisor

Overnatning

Der findes en del forskellige overnatningsmuligheder i byen. Derudover ligger Berlin tæt på. Se mere hos Booking.com.

potsdam_600x400_2
Kig forbi det hyggelige hollænderkvarter i byen

(Annonce)

Billeder fra Potsdam

Billeder fra Potsdam

Kort over Potsdam

Kort over Potsdam

(Annonce)

Oplev Tyskland