Saarburg

Strategisk forsvarsværk med vandfald og borgruin

Når du står på Buttermarkt midt i Saarburg, virker alting ganske fredeligt – i hvert fald ved første øjekast og ikke mindst første ørelyt. Farverige huse står side om side på begge sider af floden Leukbach, og folk har slået sig ned ved en af de mange caféer og restauranter.

Men idyllen er tilsat en let skurren i ørerne – eller måske nærmere en brusen. Og jo længere hen langs gaden Am Markt, man bevæger sig, jo højere bliver den brusende lyd, lige indtil den kulminerer i et vedvarende drøn, når vandet fra floden tager et styrtdyk på 20 meter.

Vand til byen

Vandfaldet midt i Saarburg blev skabt i middelalderen ved at floden Leukbachs forløb blev ændret til at løbe igennem byen. På den måde var man sikret vandforsyning samtidig med, at man med forskellige vandmøller kunne udnytte vandets kraft.

I dag er vandfaldet først og fremmest et dramatisk trækplaster midt i den lille by, og folk stimler lystigt sammen på udsigtsplatformene omkring vandfaldet, hvor der er frit udsyn til de styrtende vandmasser.

Borg på toppen

Saarburg har hentet sit navn fra den borg, som siden slutningen af 900-tallet har tronet over byen. Borgen har for længst mistet sin betydning, men den velbevarede ruin tilbyder fine udsigter over floden Saar og det omkringliggende landskab.

Saarburg er alt i alt en fin lille besøgsperle med sin kompakte historiske bymidte omkring vandfaldet, den lille havn mod Saar og borgruinen på toppen.

Læs mere:

Vandfaldet og møllen

Det brusende vandfald er, sammen med borgen, det store trækplaster i Saarburg. Du kan blive klogere på vandfaldet og dets funktion ved at kigge ind i Mühlenmuseum, som er fordelt på tre middelaldervandmøller i bunden af byen.

Derudover kan du besøge den fine Kurfürstliches Mühle, som er opført ved siden af selve vandfaldet. Bygningen er opført i barokstil i 1657, og huser et bymuseum med fokus på det traditionelle håndværk, man kunne bruge vandkraften til at producere.

Borgen

Saarburg spillede en vigtig rolle fra grundlæggelsen i slutningen af 900-tallet.
Fra denne strategisk vigtige forpost har herskerne fra Trier 25 kilometer længere nordpå kunnet overvåge flodtrafikken på Saar og de omkringliggende egne.

Borgen mistede så småt sin betydning, og gik i langsomt forfald, så det mægtige fæstningsanlæg i dag henligger som en ruin. Udover selve borgen kan man også flere steder gå rundt på voldanlæggene og kigge ud over floden Saar.

Merzig

Grøn provinsby tæt på grænsen til Luxemburg og Frankrig. Læs mere om Merzig.

Trier

Mosels hovedby mod syd med en rig, romersk fortid. 40 kilometer nordpå. Læs mere om Trier.

Mosel

Smukt landskab med vinmarker, borge og hyggelige landsbyer. 40 kilometer nordpå. Læs mere om Mosel.

Saarsløjfen

Smukt naturlandskab 25 kilometer sydpå. Læs mere om Saarsløjfen.

Spisesteder

Der ligger mange caféer og restauranter samlet omkring Buttermarkt. Få et overblik hos Tripadvisor.

Overnatning

Du kan finde overnatning på hotel- og ferielejligheds-søgesider som Booking.com, Expedia, AirBnb eller Trivago. Husk, at overnatningsstedet tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.

Vandfaldet er et stort trækplaster.
Vandfaldet er et stort trækplaster.

(Annonce)

Billeder fra Saarburg

Billeder fra Saarburg

Kort over Saarburg

Kort over Saarburg

(Annonce)

Byer i nærheden

Bernkastel-Kues

Moseldalens mest populære vinlandsby.

Merzig

Grøn by på grænsen til Luxemburg og Frankrig

Traben-Trarbach

Jugendstil-by midt i Moseldalen.

Trier

Moselmetropol med romersk fortid

Oplev Tyskland