Merzig

Grøn grænseby med spektakulær natur i baghaven

Merzig er sådan én af den slags byer, man nemt kan komme til at køre forbi, hvis man suser op eller ned ad motorvejen mellem Luxembourg og Saarbrücken. For der er ikke kæmpestore seværdigheder i selve byen, som gør et stop ubetinget indlysende.

Alligevel kan det være en fin idé at parkere bilen eller stå af toget eller cyklen. For byen er et hyggeligt bekendtskab med en god håndfuld historiske bygninger fordelt omkring den lille flod Seffersbach, som løber ud i Saar her ved Merzig. Mest iøjnefaldende er den romanske kirke, St. Peter, og byens rådhus fra 1600-tallet.

Godt udgangspunkt for oplevelser i tre lande

Merzig er et godt udgangspunkt, hvis du vil på opdagelse i omegnen. Centrum er omgivet af skovklædte bakker med masser af gode vandremuligheder, og blot nogle få kilometer fra byen ligger Saarsløjfen, som er en af de helt store naturattraktioner i Saarland.

Derudover er både Luxembourg og Frankrig bare få kilometer borte, hvis du skulle få lyst til at udvide ferien med et land eller to. Her kan et besøg i Luxembourgs gamle bydel eller den franske by Metz eksempelvis anbefales. Og er du til lidt EU-nørderi, så er Schengen, der ligger lige på grænsen mellem Luxembourg, Frankrig og Tyskland bestemt også et besøg værd.

Midt i cider-land

Er du til cider, så er Merzig også et rigtig godt sted at være. Byen og det omkringliggende område producerer nemlig den lokale cidervariant, kaldet viez, i stor stil. Viez er en syrlig og perlende æblevin med en alkoholprocent på 4-5 procent, og den bliver blandt andet produceret i storformat af den lokale producent Merziger.

Derudover kan du smage på mange forskellige lokale varianter, hvis du begiver dig ud på smags- og oplevelsesruten Viezstrasse. Det er en 150 kilometer lang rute rundt i cider-land mellem Merzig og Trier, som fører dig forbi en række lokale producenter. Der er også en lille rundtur i området syd for Merzig.

Læs mere:

Kirken

Lige uden for gågadeområdet står den smukke kirke St. Peter med sine tre tårne. Kirken er opført i 1200-tallet som en del af et kloster, og den regnes for at være eneste bevarede romanske kirke i Saarland.

Rådhuset

Byens rådhus er opført som et palads i 1600-tallet og genopbygget i barokstil efter en brand.

Ulveparken

Lige uden for Merzig ligger ulveparken Wolfpark Werner Freund. Parken er skabt af ulve-vennen Werner Freund, som har gjort det til sit livsværk at leve blandt ulve. Der er gratis adgang til ulveparken, og der er gratis rundvisninger den første søndag i hver måned.

Vandreture

Der er masser af muligheder, hvis du vil ud at vandre omkring Merzig. Her er både korte ture og længere varianter, hvis du vil afsted en halv eller hel dag. En af de mest populære ruter er ”Wolfsweg”, der går mellem ulveparken og haven ”Garten der Sinne”. Du kan få et overblik over de mange vandreruter på Merzigs turisthjemmeside.

Saarsløjfen

Den mest spektakulære naturoplevelse i omegnen er Saarchleife – eller Saarsløjfen, som ligger cirka 10 kilometer nord for Merzig. Det er en særlig strækning af floden Saar, som inden for få kilometer laver en 180 graders vending og dermed tegner et langstrakt ”U” i landskabet.

Samtidig er landskabet ved Saar både skovklædt og godt bakket på netop dette sted, så resultatet er et stykke særlig smuk natur. Læs mere om Saarsløjfen.

Mettlach

Denne historiske industriby ligger tæt på Saarsløjfen og er hjemsted for porcelænsproducenten Villeroy & Boch, hvis gamle hovedkvarter ligger i et tidligere kloster ned til Saarfloden. Fra Mettlach kan man vandre ud på Saarsløjfe-halvøen, hvor borgen Montclair ligger. Læs mere hos Urlaub Saarland.

Saarburg

Hyggelig lille borgby med et vandfald i bymidten. 29 kilometer nordpå. Læs mere om Saarburg.

Trier

Mosels hovedby med en rig, romersk fortid. 45 kilometer nordpå. Læs mere om Trier.

Luxembourg

Luxembourgs hovedstad ligger kun 55 kilometer fra Merzig. Den gamle bydel ved den stejle klippe er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

Schengen

Grænsebyen Schengen, 27 kilometer fra Merzig har et lille og gratis EU-museum, hvor du kan blive meget klogere på det europæiske samarbejde – og naturligvis Schengen-aftalen. Byen ligger helt ned til floden Mosel.

Metz

Typisk fransk by med smukke huse, snævre gader og en imponerende katedral. Metz ligger 60 kilometer fra Merzig.

Spisesteder

Merzig er ikke nogen turistby, men der findes dog nogle forskellige spisesteder i centrum af byen. Få et overblik hos Tripadvisor.

Overnatning

Du kan finde overnatning på hotel- og ferielejligheds-søgesider som Booking.com, Expedia, AirBnb eller Trivago. Husk, at overnatningsstedet tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.

En ferie i Tyskland kunne gå til Saarsløjfen.
Tæt ved Merzig slår floden Saar et dramatisk knæk.

(Annonce)

Billeder fra Merzig

Billeder fra Merzig

Kort over Merzig

Kort over Merzig

(Annonce)

Byer i nærheden

Saarburg

Charmerende by med vandfald og borg

Traben-Trarbach

Jugendstil-by midt i Moseldalen.

Trier

Moselmetropol med romersk fortid

Wolf

Klassisk Mosel-vinby uden de store armbevægelser.

Oplev Tyskland