Xanten

Friske ruiner og frisk luft

Xanten har en del store seværdigheder trods sin beskedne størrelse. Byen er placeret ved Rhinen tæt på grænsen til Holland og for 2000 år siden var området et af de mest betydningsfulde i den nordlige del af romerriget. Lige uden for centrum kan man komme helt tæt på den store forhistorie i den arkæologiske park.

Nutidens by er også et besøg værd med sin enorme domkirke og den velbevarede bymur med den dobbelte byport, Klever Tor. 

Ren luft på dåse

Og så kan Xanten prale af at være udnævnt til “luftkurort” – en titel som kun de reneste og grønneste kurbyer i Tyskland opnår.

Vil du have den rene luft med dig hjem fra din ferie, så kan du købe en dåse med Xanten-luft på det lokale turistbureau.

Læs mere

Domkirken

Den enorme Dom St. Viktor ligger i hjertet af Xanten. Kirken stammer fra 1200-tallet, og den regnes for den største domkirke i området, der strækker sig nord fra Köln og til havet (selvom kirken faktisk slet ikke er en domkirke). 

Kirken er velforsynet med skulpturer og glasmosaikker, og så følger der en lille klostergård med, som du ikke må snyde dig selv for. 

Dom St. Viktor er dedikeret helgenen Sankt Viktor, som blev henrettet i 300-tallet, fordi han nægtede at forestå ofringer til de romerske guder. 

Ruinbyen Colonia Ulpia Traiana

Få hundrede meter fra centrum af Xanten ligger resterne af den romerske by, Colonia Ulpia Traiana. Det var en af de dominerende byer i den nordlige del af romerriget for 2000 år siden, og den var med omkring 10.000 indbyggere den tredjestørste romerske by nord for Alperne – kun overgået af Ara Agrippinensium (Köln) og Augusta Treverorum (Trier).

Ruinområdet fungerer i dag som et af verdens største arkæologiske frilandsmuseer med romerske ruiner, og det består i dag af en del rekonstruktioner af romertidens bygninger. I det tilhørende museum kan man virkelig komme i dybden med den romerske fortid. Læs mere hos Archäologisher Park Xanten.

Den dobbelte byport

Et af Xantens vartegn er den velbevarede byport Klever Tor, der faktisk består af to porte. Den dobbelte byport er fra 1300-tallet  og har tidligere været brugt som fængsel. I dag er det indrettet til ferielejligheder, hvis du lyst til en overnatning bag historiske mure. Uden for bymuren og byporten ligger en park, der strækker sig hele vejen rundt om midtbyen.

Münster

100 kilometer øst for Xanten ligger den livlige universitetsby Münster, der også er kendt som Tysklands cykelhovedstad. Sammen med byen Osnabrück var det også stedet, hvor den Westfalske Fred blev underskrevet i 1648 som afslutning på 30-årskrigen. Læs mere om Münster.

Düsseldorf

Nordrhein-Westphalens hovedstad ligger godt 60 kilometer syd for Xanten. Byen byder blandt andet på en del moderne arkitektur – for eksempel “Neue Zollhof”, der er tegnet af stjernearkitekten Frank Gehry. Læs mere om Düsseldorf.

Holland

En ferie i Xanten kan snildt kombineres med en tur til Holland. Den hollandske grænse ligger nemlig kun 50 kilometer væk. En god dagstur kunne være byen s’Hertogenbosch (også kaldet Den Bosch), der har en velbevaret gammel bydel.

Spisesteder i Xanten

Xanten er ikke nogen storby, og derfor bugner byen ikke af restauranter. Er du kagesulten kan det dog anbefales at kigge forbi den gamle mølle, Kriemhild Mühle, hvor man kan købe brød og kage med hjemmemalet mel.

Læs mere om spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning i Xanten

Udvalget af overnatningssteder i Xanten begrænser sig til et par håndfulde hoteller og private overnatningssteder. Læs mere på Booking.com.

xanten6
Den dobbelte byport, Klever Tor, har siden 1393 ledt besøgende ind til byen.

(Annonce)

Billeder fra Xanten

Billeder fra Xanten

Kort over Xanten

Kort over Xanten

(Annonce)

Byer i nærheden

Düsselforf

Dejlig delstatshovedstad med livligt havneliv

Kölner Dom i Kölln

Köln

Storby med ikonisk domkirke

Prinzipalmarkt i Münster

Münster

Livlig universitetsby med grønne åndehuller

Oplev Tyskland