Münster

Livlig universitetsby med grønne åndehuller

Lørdag formiddag. Det syder af liv på Prinzipalmarkt – det elegante hovedstrøg i Münster. Her står fortidens købmandshuse side om side og vidner om byens storslåede fortid som en vigtig hansestad. Cyklister og fodgængere væver sig ubesværet ind imellem hinanden, og livet er let.

Helt så let var der intet, der så ud, da 2. Verdenskrig var ovre og centrum af Münster nærmest var én stor ruinhob. Men en omfattende restaurering har genskabt Prinzipalmarkt og en række andre centrale adresser i byen.

Parker og vand

Münster er med sine knap 300.000 indbyggere en lille storby, der får et ekstra pift storbystemning fra byens mange studerende. Alligevel er her både plads til grønt og blåt. Midtbyen er omgivet af en 4,5 kilometer lang park-ring, der er oplagt til en slentretur. I den vestlige del af ringen ligger søen Aasee, som man også kan gå rundt om.

Og bag byens  barokslot, Schloss Münster, der i dag er universitet, ligger en stor botanisk have.

Den Westfalske Fred 

Byen emmer i dag af fred og ro, men sådan var det ikke i starten af 1600-tallet. Her var store dele af Europa i krig i den såkaldte Trediveårskrig.

Krigen var kort sagt en religionskrig mellem protestanter og katolikker i det tysk-romerske rige, og den medførte store ødelæggelser og tabstal på begge sider.

Den 24. oktober 1648 fik krigen dog en ende, da den Westfalske Fred blev underskrevet. Fredsaftalen blev underskrevet på rådhuset i det katolske Münster og på rådhuset i den protestantiske naboby, Osnabrück.

Læs mere:

Liv på havnen

Lige på den anden side af banegården ligger Hafenviertel – Münsters livlige havneområde. Hvor der før i tiden var industri og handel er der nu barer, kunst og kreative tanker. Selvom området har gennemgået noget af en forvandling er de gamle havnebygninger stadig med til at give Hafenviertel et råt og industrielt udseende, og det er noget, der trækker folk til. Især når aftenen og natten falder på.

Rådhuset

Rådhuset i Münster stammer fra midten af 1300-tallet og fremstår i dag smukt restaureret efter en hård medfart i 2. Verdenskrig. I 1648 dannede rådhuset ramme om et afgørende øjeblik i 30-årskrigen, der hærgede i store dele af Europa. Det var nemlig her – og på rådhuset i Osnabrück at den endelige fredsaftale blev underskrevet. I dag kan man blive klogere på krigen – og ikke mindst freden – i Friedenssaal inde i rådhuset.

Gåtur ved Aasee

Lige i udkanten af byen ligger søen Aasee. Den er oplagt at gå eller cykle en tur omkring, og en sti fører dig sikkert rundt om den knap 2,5 kilometer lange sø på afstand af bilerne. I enden modsat byen kan du forlænge turen med et besøg i byens zoologiske have eller det naturhistoriske museum. Der ligger også et frilandsmuseum i det grønne område.

Markedspladsen og domkirken

Domkirken St. Pauli er den største kirke i regionen Westfalen. Kirken er blandt andet kendt for sit astronomiske ur og en idyllisk klostergård.

Hver onsdag og lørdag bliver pladsen foran kirken omdannet til et marked, hvor man kan forsyne sig med grønt, fisk og lokale delikatesser – og også hollandske lækkerier.

Bad Salzuflen

100 kilometer østpå ligger bindingsværks- og kurbyen Bad Salzuflen. Læs mere om Bad Salzuflen.

Osnabrück

60 kilometer nordpå ligger Osnabrück, som er Münsters søsterby, når der kommer til underskrivelsen af den Westfalske Fred. Læs mere om Osnabrück.

Minden

130 kilometer østpå ligger den historiske flodby Minden, som byder på masser af kirker og det hyggelige kvarter, Schnurr. Læs mere om Minden.

Xanten

Ruiner i Xanten

1oo kilometer øst for Münster ligger Xanten. Byen har en del store seværdigheder trods sin beskedne størrelse – blandt andet et stort arkæologisk område. Læs mere om Xanten.

Düsseldorf

Nordrhein-Westphalens hovedstad ligger cirka 130 kilometer syd for Münster. Byen byder blandt andet på en del moderne arkitektur – for eksempel “Neue Zollhof”, der er tegnet af stjernearkitekten Frank Gehry. Læs mere om Düsseldorf.

Spisesteder i Münster

Münster er en stor by med masser af kulinariske muligheder. Der er især mange spisesteder i byens havneområde, der har gennemgået en forvandling i de senere år. Få et overblik over spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning i Münster

Selvom Münster ikke er nogen turistmagnet, så er byen så stor, at her er mange overnatningsmuligheder. Se mere på Booking.com.

Hafenviertel er Münsters livlige havneområde. Hvor der før i tiden var industri og handel er der nu barer, kunst og kreative tanker
Hafenviertel er Münsters livlige havneområde.

(Annonce)

Billeder fra Münster

Billeder fra Münster

Kort over Münster

Kort over Münster

(Annonce)

Byer i nærheden

Düsselforf

Dejlig delstatshovedstad med livligt havneliv

Minden

Historisk kirkeby med ældgamment rådhus

Osnabrück

Fredsby med masser af historie

Ruiner i Xanten

Xanten

Friske ruiner og frisk luft

Oplev Tyskland