Düsseldorf

Dejlig delstatshovedstad midt i million-metropolen

Stemningen i Düsseldorf er dejlig afslappet, selvom delstatens hovedstad ligger midt i en sammenvokset metropol, der huser 11 millioner mennesker og et enormt industrilandskab. Langs Rhinen er der grønt og godt. Turister og indbyggere slentrer afsted på den indbydende promenade, der forbinder den gamle bydel med den moderne havn.

I dag er det svært at forestille sig, at promenaden indtil slutningen af 1900-tallet var en motorvej, der skilte byen og vandet fra hinanden. Og det er svært at se, hvordan livet så småt var feset ud af industrihavnen, som i dag er et af byens store aktiver under navnet MedienHafen. Men meget er sket de sidste årtier, og god byplanlægning har givet Düsseldorf et mægtigt skub i den turistvenlige retning.  

Liv i den gamle by

Selvom 2. verdenskrig var hård ved Düsseldorf, kan man sagtens fornemme fortiden i Altstadts gader. Her er mange velbevarede og velrestaurerede huse i den kompakte bymidte, hvor Marktplatz med det fornemme renæssancerådhus er det centrale omdrejningspunkt. 

Burgplatz forbinder fint den gamle bydel med den nye promenade langs Rhinen, og her kan du fotografere to af byens ældre vartegn: Schlossturm, der er det eneste levn fra byens slot, og det historiske urtårn, Pegeluhr, som den dag i dag stadig måler vandstanden i Rhinen.

Klatrende mænd og himmelstræbende tårn

I forlængelse af Rheinuferpromenade folder MedienHafen sig ud. Den gamle industrihavn har i de seneste år fået en arkitektonisk overhaling, og masser af nyt er kommet til. 

Mest iøjnefaldende er den amerikanske mesterarkitekt Frank Gehrys bølgende bygninger, der tilsammen udgør Neuer Zollhof. Et andet vartegn er den ellers ret intetsigende lagerbygning i Speditionsstrasse 15, som nu er blevet invaderet af 29 farvestrålende mandefigurer, de såkaldte Flossis. Mændene var egentlig bare lavet som en del af en midlertidig kunstudstilling, men figurerne er blevet så populære, at de blevet hængende i havnen. 

I dag er flossis naturligvis også blevet en fast del af varesortimentet i byens souvenirbutikker, hvis du vil have en farverig mand med dig hjem fra en storbyferie i Düsseldorf.

Læs mere:

Altstadt

I den kompakte gamle bydel, Altstadt, er der masser at gå på opdagelse i. Mange af de gamle købmandshuse er i dag omdannet til restauranter og barer (byen praler med at være verdens længste, sammenhængende bar).

Flingerstrasse og Bolkerstrasse er de centrale gader, og her er der ofte masser af liv. Men det kan også betale sig at gå på opdagelse i de små sidegader, hvor pulsen er noget lavere. Sørg også for at runde den harmoniske Burgplatz, hvor du kan se Schlossturm, der er den eneste bevarede rest af byens gamle slot.

Kö (Königsallee)

Königsallee – i daglig tale bare kaldet Kö – er byens centrale shoppingstrøg. Selvom du ikke er til shopping, så er det værd at kigge forbi den elegante gade, som løber på begge sider af en kastanieomkranset kanal. Her ligger alle de eksklusive mærkevarebutikker skulder mod skulder. Omkring Kö findes der desuden en række shoppingcentre til de knap så eksklusive butikker.

Medienhafen

For ikke så mange år siden var havnen i Düsseldorf i en trist forfatning, da den så småt havde mistet sin betydning. Men så tog bystyret fat i en omfattende forvandling. Industrihavnen blev omdøbt til Medienhafen, og en række kendte arkitekter blev inviteret til at tegne nye tanker til området.

Resultatet er blevet en funklende frisk bydel, der elegant kombinerer fortidens solide havnebygninger med kreativt nybyggeri. Fine eksempler er stjernearkitekten Frank Gehrys bølgende bygninger, Neus Zollhof, og det gamle pakhus Roggendorf-Haus, der er beklædt med masser af klatrende skulpturer, som i folkemunde er døbt Flossis.

Rheinpromenade

Det er svært at forestille sig, at der indtil slutningen af 1900-tallet ikke fandtes en promenade i byen. I stedet var området helliget en motorvej, der på uelegant vis afskar byen fra vandet. Siden da er motorvejen heldigvis blevet gravet ned, og et rekreativt låg er lagt ovenpå. 

I dag er Rheinpromenade et naturligt samlingspunkt i byen, som forbinder vandet, den nye bydel Medienhafen og den gamle bydel. Her er masser af caféer og grønne områder, hvis du vil slå dig ned.

Köln

110 kilometer nord for Monschau ligger storbyen Köln, der især er kendt for sin imponerende gotiske katedral. Læs mere om Köln.

 

Monschau

I den sydlige udkant af Nationalpark Eifel, 100 kilometer syd for Düsseldorf ligger den idylliske bindingsværksby Monschau, der gennemkrydses af floden Rur. Læs mere om Monschau.

Münster

125 kilometer nordøst for Düsseldorf ligger den livlige universitetsby Münster, der også er kendt som Tysklands cykelhovedstad. Sammen med byen Osnabrück var det også stedet, hvor den Westfalske Fred blev underskrevet i 1648 som afslutning på 30-årskrigen. Læs mere om Münster.

Nationalpark Eifel

Små 100 kilometer syd for Düsseldorf ligger Nationalpark Eifel, der byder på 110 km2 skovklædt skønhed. Der er masser af vandreruter i nationalparken, og der er endda en særlig rute for gangbesværede.

Flere steder er der smukke udsigter. For eksempel fra udsigtspunktet Hirschley, hvor du kan se ud over den bugtende Rursee. Læs mere hos Nationalpark Eifel.

Xanten

65 kilometer nord for Düsseldorf ligger Xanten. Byen har en del store seværdigheder trods sin beskedne størrelse – blandt andet et stort arkæologisk område. Læs mere om Xanten.

Spisesteder

Der er masser af muligheder for at blive mæt i Düsseldorf, og der er noget i alle prisklasser. Især er det japanske køkken rigt repræsenteret på grund af det store japanske mindretal på godt 5000 mennesker, der bor i Düsseldorf.

I den gamle bydel og ved havnepromenaden ligger spisestederne og barerne tæt. Du bør ikke snyde dig selv for at prøve den lokale lokale ølvariant, altbier, der er en smule mørkere end den danske classic. Find spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Düsseldorf har også masser af overnatningsmuligheder. Start din søgning hos Booking.com.

De farverige mandeskulpturer på et gammelt lagerhus i Medienhafen er blevet døbt "Flossis".
De farverige mandeskulpturer på et gammelt lagerhus i Medienhafen er blevet døbt "Flossis".

(Annonce)

Billeder fra Düsseldorf

Billeder fra Düsseldorf

Kort over Düsseldorf

Kort over Düsseldorf

(Annonce)

Byer i nærheden

Kölner Dom i Kölln

Köln

Storby med ikonisk domkirke

Monschau

Monschau

Bindingsværksby med frisk luft og en rislende flod

Prinzipalmarkt i Münster

Münster

Livlig universitetsby med grønne åndehuller

Ruiner i Xanten

Xanten

Friske ruiner og frisk luft

Oplev Tyskland